1000 jaar?

Facebook delen
Twitter delen
Whatsapp delen
Telegram delen
LinkedIn delen
email delen

Kunnen we binnenkort 1000 jaar worden?

Onzin?

Oma wordt 988 en ze wil weer ijstaart maar ze moet natuurlijk eerst 988 kaarsjes uitblazen. Pure onzin of wellicht in de toekomst mogelijk? De meesten zullen zonder enige aarzeling stellen dat het hier natuurlijk om pure onzin gaat. Maar er zijn een aantal redenen om aan te nemen dat het niet pure onzin is. Met de moderne wetenschap zijn allerlei ingrepen mogelijk om het leven te rekken.  bron

Caenorhabditis Elegans

Laten we eens beginnen met een bepaalde worm die in wetenschappelijke kringen erg populair is, gezien het aantal onderzoekingen dat deze worm ten deel valt.. Het diertje is slechts 1 mm lang en leeft in de bodem. Het DNA van de worm is volledig uitgevogeld en het aantal genen scheelt niet eens zoveel met het aantal genen van de mens (ca. 23.000). De worm draagt de exotische naam “Caenorhabditis Elegans”. Vooral een aanduiding als elegans is natuurlijk geweldig bij een worm.

EOS

In het bekende wetenschapstijdschrift EOS wordt uitgebreid aandacht aan deze worm besteed en er wordt onderzoek vermeld waarbij er een soort wedstrijd aan de gang is welk laboratorium de levensduur het meest kan rekken. Het record staat al op zo’n 10x de normale levensduur.

Nu gaat het natuurlijk om niet om het record zelf maar vooral om “hoe komen we aan zo’n record en wat betekent dat voor de mens?”. We weten nu al dat mensen steeds ouder worden en dat genetische manipulatie tot steeds meer opvallende resultaten leidt. 

Waarom worden we steeds ouder?

Prof. dr. Andrea Maier van de VU is hoogleraar Ouderengeneeskunde. Ze onderzoekt hoe we dieren, en uiteindelijk mensen, jong kunnen houden. In haar lezing “waarom worden we steeds ouder” gaat zij hier dieper op in.

122 jaar

Het record van het aantal kaarsjes op de verjaardagstaart staat op naam van de Française Jeanne Louise Calment. Het is officieel door Guinness World Records vastgesteld. We zien hier een afbeelding van haar op 40 jarige leeftijd. Zij overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd. Zoals met elk mooi record zijn er ook weer mensen die het record betwisten.

Wikipedia

Op Wikipedia lezen we: ..twee Russische onderzoekers publiceerden in december 2018 een onderzoek waaruit zou blijken dat de bewering, dat Calment de oudste mens ooit zou zijn, in werkelijkheid een geval is van identiteitsfraude. De vrouw die al die tijd doorging voor Jeanne Calment zou volgens het onderzoek in werkelijkheid haar dood gewaande dochter Yvonne zijn. Yvonne zou in 1934 de identiteit van haar moeder hebben aangenomen, nadat die was overleden. De hypothese van Zak en Novosselov werd eind 2019 algemeen verworpen. De familie Calment was bekend in de gemeenschap van hun woonplaats Arles.
Deze bekendheid zou een onopgemerkte persoonsverwisseling tussen moeder en dochter onmogelijk hebben gemaakt… 
(einde citaat)

De Groenlandse haai

We maken nu een sprong naar een vrij recente ontdekking over de oudste vertebraat… mocht u het niet meer weten, vertebraten zijn gewervelde dieren en zoals bekend zijn wij ook gewerveld. Maar het gaat in dit geval wel om een speciale haai namelijk de Groenlandse haai, inderdaad een gewerveld dier. Nog niet zo lang geleden is er bij IJsland een Groenlandse haai ontdekt die vermoedelijk meer dan 500 jaar oud is geworden. bron

Somniosus microcephalus

De Groenlandse haai met de Latijnse benaming Somniosus microcephalus, is een kraakbeenvis uit de familie van de somniosidae (sluimer- of ijshaaien). Daarmee zou dit dier verreweg de oudste vertebraat zijn die de wereld kent. Onderzoekers uit Denemarken bestudeerden in totaal 28 Groenlandse haaien.

Een opvallende ontdekking

Het blijkt dat de vrouwtjes van deze kraakbeenvis pas geslachtsrijp worden als ze rond de 130 jaar oud zijn. De Groenlandse haai groeit maar heel langzaam; ongeveer een centimeter per jaar. Uiteindelijk kunnen ze meer dan vijf meter lang worden. Wat een vreemd idee… 500 jaar oud. Dat zou betekenen dat als deze haai in 2020 overleden zou zijn, het dier rond 1520 geboren is, Dus nog voor de tachtigjarige oorlog met Spanje. Pas rond 1650 was dit dier geslachtsrijp, dus nog vóór de Franse revolutie was uitgebroken. Met recht kunnen we stellen dat onze vis een lange jeugd heeft gehad.

Onderzoek

Hier wederom een foto van de bijzondere Groenlandse haai. We zien zijn heldere ogen. Daarbij tekenen we wel aan dat volgens onderzoek de ogen van een haai niet zo goed zijn. Onderzoekers gaan ervan uit dat dit dier die uitzonderlijk hoge leeftijd bereikt door diep in de zee in zeer koud water te zwemmen. Dat betekent namelijk ook dat stofwisselingsprocessen uitermate traag zullen verlopen. De hartslag van de haai is zeer laag, zo’n 12 slagen per minuut.

Willard Libby

Natuurlijk vraag je je af hoe wetenschappers die leeftijd hebben kunnen vaststellen. Welnu, dat gebeurt via de zogenaamde radioactieve koolstofmethode. Hierbij gaat men uit van koolstof dat zich in de ooglens van het dier bevindt. De radioactieve koolstofmethode is een methode die vooral impact heeft gehad bij ouderdomsbepalingen in de archeologie.

De methode werd bedacht door Willard Libby. Het belang van deze vinding komt o.a. tot uiting door de Nobelprijs die Libby in 1960 ontving.

David Sinclair

We keren tenslotte weer terug naar de mens. Een zekere David Sinclair, hoogleraar aan de beroemde Harvard Universiteit, legt in deze video zelf uit dat we er niet ver meer vanaf zijn, niet alleen om de leeftijd te rekken maar om zelfs weer te verjongen.

Hoe zou het zijn: straks 988 jaar oud en toch steeds als twintigjarige jong gebleven…  Wat ons aangaat is het niet iets waarop we zitten te wachten.

Laat een reactie achter

Nostalgie

De kracht van Nostalgie Naarmate we ouder worden, ontwikkelen we allemaal een steeds sterkere mate van nostalgie: het...

Lees verder

Testament

Van levenstestament tot testament Binnenkort verschijnt er een nieuw boek dat op initiatief van 60PlusPlaza samen met van...

Lees verder

Pensioenen

Pensioenen in Nederland, wie heeft nu eigenlijk macht? Eén klankbord  In kranten lezen we “De Seniorencoalitie, met KBO-PCOB,...

Lees verder

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel deze pagina

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
Stuur ons uw leuke verhaal op:

• bijvoorbeeld over de kleinkinderen
• over uw mooiste dag
• of heeft u leuke tips voor senioren
• misschien wilt u een cursus maken...

Neem contact met ons op.

Contactformulier

Op 60PlusPlaza zal u zich nooit vervelen. Een site met een positieve inhoud die altijd blijft boeien.

Contactgegevens
Zakelijk contact
Stuur ons uw leuke verhaal op:

• bijvoorbeeld over de kleinkinderen
• over uw mooiste dag
• of heeft u leuke tips voor senioren
• misschien wilt u een cursus maken...

Neem contact met ons op.

Contactformulier

Op 60PlusPlaza zal u zich nooit vervelen. Een site met een positieve inhoud die altijd blijft boeien.

Contactgegevens

© Copyright 2022 – 60PlusPlaza