Nostalgie

Facebook delen
Twitter delen
Whatsapp delen
Telegram delen
LinkedIn delen
email delen

De kracht van Nostalgie

Naarmate we ouder worden, ontwikkelen we allemaal een steeds sterkere mate van nostalgie: het met plezier terugkijken naar het verleden. Bijvoorbeeld naar de foto’s, radio- en tv-uitzendingen van toen, naar de spellen die we speelden, en naar de muziek van de idolen waar we naar luisterden. Nostalgie is een heel belangrijk gevoel dat merkwaardig genoeg vroeger stond voor “pijnlijke gevoelens”.

In het tijdschrift voor Historiek lezen we:

Het woord nostalgie komt sinds de negentiende eeuw, om precies te zijn rond 1824, al in de Nederlandse taal voor als Frans leenwoord. Het begrip is een samenstelling van het Griekse woord nostos [terugkeer/thuis] en algos [pijn/leed/verlangen], met als betekenis: heimwee, de met zwaarmoedigheid gepaarde begeerte naar het vaderland, het verlangen naar vroegere tijden. De moderne betekenis is een geromantiseerd of geïdealiseerd verlangen naar oude tijden…

Plezier

Opvallend is dat nostalgie in het verleden gekoppeld werd aan een onaangenaam gevoel namelijk heimwee, terwijl nostalgie nu wordt gekoppeld aan een fijn gevoel… even met plezier terugdenken aan die tijd van vroeger.

Overpeinzingen op 60PlusPlaza.nl

Gouden jaren

Hoe nostalgie ons nu aanspreekt blijkt o.a. uit het enorme succes van het boek : ”Gouden jaren” van Annegreet van Bergen. In dit boek komen allerlei zaken aan de orde die toen heel gewoon waren. Denk maar eens aan: de visboer (vrijdag vis eten), het belletje van de ijscoman, die eerste televisie, de eerste transistorradio die je naar de camping mee kon nemen om naar radio Veronica te luisteren.

Waarom worden we zo door nostalgie gegrepen?

Hier een aantal uitspraken die we op internet vonden:

Team Lewis
Uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat nostalgie niet enkel een emotie uit het verleden is. Nostalgie stemt ons optimistisch en versterkt ons zelfvertrouwen. Oftewel: we worden er blij van.
Dutch Gamers 
Nostalgie; het is in feite maar een woord maar het is een van de sterkste gevoelens die er is.
Famme
Nostalgie is de reden waarom je graag leest hoe een dag uit het leven van een kind in de jaren ’90 er ook alweer uit zag. Je waant je weer helemaal terug in de tijd. Het blijkt ook dat nostalgische gevoelens je brein op een paar interessante en gecompliceerde manieren kan veranderen.

Kleine collage

In het aanbod van cursussen bieden we ook een cursus over nostalgie, maar wellicht is de verzameling oude TV-series wel het leukste dat we aanbieden. 60PlusPlaza heeft zeer veel video’s van Nostalgische TV bij elkaar verzameld. Hieronder vind je een kleine collage uit die series.

Nostalgie TV

Het Simplisties Verbond
Willem Duys
Het huwelijk van Beatrix en Claus
Toon Hermans
De barre elfstedentocht in 1963
Ron’s Honeymoon quiz

Laat een reactie achter

Nostalgie

De kracht van Nostalgie Naarmate we ouder worden, ontwikkelen we allemaal een steeds sterkere mate van nostalgie: het...

Lees verder

Testament

Van levenstestament tot testament Binnenkort verschijnt er een nieuw boek dat op initiatief van 60PlusPlaza samen met van...

Lees verder

Pensioenen

Pensioenen in Nederland, wie heeft nu eigenlijk macht? Eén klankbord  In kranten lezen we “De Seniorencoalitie, met KBO-PCOB,...

Lees verder

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel deze pagina

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
Stuur ons uw leuke verhaal op:

• bijvoorbeeld over de kleinkinderen
• over uw mooiste dag
• of heeft u leuke tips voor senioren
• misschien wilt u een cursus maken...

Neem contact met ons op.

Contactformulier

Op 60PlusPlaza zal u zich nooit vervelen. Een site met een positieve inhoud die altijd blijft boeien.

Contactgegevens
Zakelijk contact
Stuur ons uw leuke verhaal op:

• bijvoorbeeld over de kleinkinderen
• over uw mooiste dag
• of heeft u leuke tips voor senioren
• misschien wilt u een cursus maken...

Neem contact met ons op.

Contactformulier

Op 60PlusPlaza zal u zich nooit vervelen. Een site met een positieve inhoud die altijd blijft boeien.

Contactgegevens

© Copyright 2022 – 60PlusPlaza