Testament

Facebook delen
Twitter delen
Whatsapp delen
Telegram delen
LinkedIn delen
email delen

Van levenstestament tot testament

Binnenkort verschijnt er een nieuw boek dat op initiatief van 60PlusPlaza samen met van Duuren Media wordt uitgegeven. Het gaat om een boek van Beaudine Geertman met als titel “Van levenstestament tot testament”. we vinden het belangrijk om hier alvast een voorproefje te geven. Het gaat over “levenstestament bij dreigende dementie”.

Het levenstestament

Om een antwoord te geven op de vraag wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je wensen en belangen goed zijn geregeld voor de toekomst, biedt het levenstestament een uitkomst. Hier wordt weer gesproken over het woord wilsbekwaam. Als je alle financiële en andere belangrijke aspecten van het leven kan overzien, dan is de persoon wilsbekwaam. Als een geval van dementie om de hoek komt kijken, dan verliest een persoon die wilsbekwaamheid en is niet langer in staat om belangrijke beslissingen over zijn of haar leven te nemen. Het is daardoor verstandig om in een vroeg stadium een levenstestament op te stellen, waarin alle wensen en belangen van de desbetreffende persoon worden opgenomen.

Het belang van vertrouwen

Het levenstestament is een middel om jou of een vertrouwenspersoon de bevoegdheid te geven om voor iemand te handelen. Volgens de wet is het mogelijk dat iedere persoon ouder dan 18 jaar de gevolmachtigde kan zijn. Dus de vertrouwenspersoon kan handelen namens iemand die wilsonbekwaam is. Ook kan ervoor gekozen worden om twee personen de taken te laten delen. 
Het gaat erom dat een of meerdere personen worden aangewezen die de vastgelegde wensen en belangen overneemt als iemand wilsonbekwaam is.

Het levenstestament met dementie

Als jij of je naaste dementie heeft, dan kan bij een notaris een levenstestament worden opgesteld. Dit is een bundeling van twee volmachten, vaak medisch en/of financieel en persoonlijke keuzes. Voorbeelden van een medische volmacht zijn: een euthanasieverzoek of de keuze voor wel of geen medische behandeling of reanimatie. Twee onderwerpen die zwaar zijn om te bespreken, maar voor de toekomst is het belangrijk dat het is geregeld. Vooral om naasten niet te belasten met deze zware taak. Naast de hiervoor genoemde wensen zijn er ook persoonlijke wensen. Hier kan worden gedacht aan orgaandonatie of de uitvaart, wie wordt bewindvoerder of curator? Het zijn allemaal onderwerpen waar iedereen een andere mening over kan hebben en daarom is het goed om het vast te leggen.

Er is een verschil tussen een levenstestament en een testament. Het eerste geldt tijdens je leven en bij de tweede wordt je nalatenschap geregeld en geldt pas na overlijden. Daarnaast geldt dat voor persoonlijke en medische zaken geen notaris nodig is. Maar financiële zaken in een levenstestament daar moet een notaris voor aanwezig zijn.

Praat op tijd met je omgeving

Hier kom ik weer terug op wat eerder is gezegd bij het stuk over euthanasie, maak het bespreekbaar. Praat met andere personen over de nieuwe taken. In verschillende situaties  heeft dit andere gevolgen. Als je bijvoorbeeld getrouwd bent met die persoon, dan wordt de volmacht makkelijker geaccepteerd. Maar als een partner, kind, vriend of een ander familielid is aangewezen in een levenstestament, dan is het van uiterst belang om de belanghebbenden daarover te informeren. Een beslissing wordt vaak het makkelijkste geaccepteerd als iedereen het er mee eens is en zelf kan aangeven wat hij of zij wil.

Tot zover ons voorproefje. Je kunt het boek met korting bij de voorintekening kopen.

Laat een reactie achter

Nostalgie

De kracht van Nostalgie Naarmate we ouder worden, ontwikkelen we allemaal een steeds sterkere mate van nostalgie: het...

Lees verder

Testament

Van levenstestament tot testament Binnenkort verschijnt er een nieuw boek dat op initiatief van 60PlusPlaza samen met van...

Lees verder

Pensioenen

Pensioenen in Nederland, wie heeft nu eigenlijk macht? Eén klankbord  In kranten lezen we “De Seniorencoalitie, met KBO-PCOB,...

Lees verder

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel deze pagina

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
Stuur ons uw leuke verhaal op:

• bijvoorbeeld over de kleinkinderen
• over uw mooiste dag
• of heeft u leuke tips voor senioren
• misschien wilt u een cursus maken...

Neem contact met ons op.

Contactformulier

Op 60PlusPlaza zal u zich nooit vervelen. Een site met een positieve inhoud die altijd blijft boeien.

Contactgegevens
Zakelijk contact
Stuur ons uw leuke verhaal op:

• bijvoorbeeld over de kleinkinderen
• over uw mooiste dag
• of heeft u leuke tips voor senioren
• misschien wilt u een cursus maken...

Neem contact met ons op.

Contactformulier

Op 60PlusPlaza zal u zich nooit vervelen. Een site met een positieve inhoud die altijd blijft boeien.

Contactgegevens

© Copyright 2022 – 60PlusPlaza