Hulpmiddelen

Hulpmiddelen zijn niet alleen handig wanneer u een dagje ouder wordt. Ook wanneer u een blessure heeft opgelopen, recent geopereerd bent of met een ziekte of ongeval geconfronteerd word. Een veel gebruikte term is ADL (hulpmiddelen), maar wat betekent ADL nu precies? ADL is de afkorting van Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Dit zijn handelingen die mensen dagelijks verrichten.

Op  60PlusPlaza proberen wij u de juiste informatie te geven om uw zelfredzaamheid te kunnen vergroten.  

Wat zijn ADL hulpmiddelen?

Onder Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen vallen bijvoorbeeld de volgende activiteiten:

  • In en uit bed komen
  • Aankleden en uitkleden
  • Zitten op een stoel, en weer op staan
  • Eten en drinken
  • Medicijnen innemen
  • Bewegen en lopen
  • Naar het toilet gaan  

Over het algemeen valt te stellen: ADL hulpmiddelen zijn alle dagelijkse activiteiten die u in principe zelfstandig zou moeten kunnen uitvoeren. Deze activiteiten komen dagelijks terug, en mensen met een beperking of ouderen kunnen een ADL-beperking krijgen. Dit kan gedeeltelijk zijn, zoals minder mobiel zijn of hulp nodig hebben met de dagelijkse verzorging.  

Een ADL hulpmiddel kan ook voor u van toepassing zijn, wanneer u ouder wordt. Van extra hulp in uw badkamer zoals antislip matjes, wandgrepen tot hulp tijdens het eten en drinken. Eet- en drinkhulpmiddelen zijn ook ADL hulpmiddelen, dit kan een aangepast bord zijn, aangepast bestek of speciale drinkbekers. Ook zonder beperking kan een ADL hulpmiddel grote toegevoegde waarde geven aan uw dagelijkse activiteiten.

Wanneer u gezond bent staat u er misschien niet zo bij stil, maar voor mensen die beperkt zijn in hun ADL kunnen deze activiteiten een dagelijks terugkerend probleem zijn. De impact hiervan kan soms zelfs enorm groot zijn. Mensen die de dagelijkse handelingen niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren kunnen bijvoorbeeld in een isolement raken, omdat ze niet meer in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen. Voor deze mensen zal uiteindelijk ook de levenskwaliteit dalen. In zo’n situatie kunnen ADL hulpmiddelen een enorme toegevoegde waarde bieden. Hulpmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn om mensen te helpen of te ondersteunen. Uw zelfstandigheid behouden staat hierbij centraal.

ADL categorieën

Hulpmiddelen
Aan en uitkleden

Het aan- en uitkleden is voor velen een lastige opgave om dit volledig zelfstandig uit te voeren. Om uw zelfredzaamheid te vergroten zijn er veel tips en hulpmiddelen beschikbaar om u hierbij te kunnen helpen. Er bestaan tal van ADL hulpmiddelen bij het aankleden én uitkleden en uw persoonlijke verzorging. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een aankleedstok of een aantrekhulp voor sokken, en hulpmiddelen voor uw verzorging.

gezondheid
Gezondheid

Gezondheid is een breed begrip en wanneer u ouder wordt speelt gezondheid een steeds grotere rol. Om u zo lang mogelijk fit en gezond te houden, kunt u onze handige tips bekijken. Een dagelijkse handeling is voor velen het meten van uw gezondheid. Met ADL hulpmiddelen is dit mogelijk. Een verslechterde gezondheid is al erg genoeg. Als u ook nog eens ongemak ervaart door problemen met uw gezondheid is dat helemaal vervelend.

Eten en drinken

Ieder persoon moet eten en drinken. Wanneer u last heeft van een beperking of door ouderdomsklachten hulp nodig heeft bij het eten en drinken, dan zijn er tal van hulpmiddelen om u te helpen met eten en drinken. Denk hierbij aan ADL hulpmiddelen zoals aangepast bestek, aangepaste borden of speciale drinkbekers. Uiteraard zijn er ook vele tips om u weer zelfstandig te kunnen laten eten en drinken.

mobiliteit
Mobiliteit

Mobiliteit betekend vrijheid. Wanneer u niet meer mobiel genoeg bent, dan levert u een stukje vrijheid in. Immobiliteit betekent niet direct dat u achter een rollator moet gaan lopen, er zijn tal van andere hulpmiddelen en tips om te zorgen dat u weer meer mobiel kunt worden. Bekijk hier alle tips en ADL hulpmiddelen om uw mobiliteit weer terug te krijgen.

Slaapkamer

Een slaapkamer is bedoelt om tot rust te komen. Bekijk onze tips om weer voldoende rust te krijgen in uw slaapkamer. Wanneer u hulp nodig heeft in- of rondom het bed, zijn er verschillende hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u uw zelfstandigheid kunt behouden. Er zijn ADL hulpmiddelen voor in bed wanneer u bedlederig bent, of moeite heeft met het in- en uit bed stappen.

Steunkousen

Steunkousen zijn speciale kousen welke u steun (ondersteuning) bieden aan uw benen. Steunkousen worden ook wel elastische kousen of compressiekousen genoemd. Een elastische kous oefent druk uit op uw been, en zorgt voor de meeste druk rond het gebied van uw enkels en verminderd in druk naar boven toe. Hierdoor wordt uw bloedsomloop deels geholpen, aangezien uw bloed “naar boven wordt geduwd”. Doordat het bloed naar boven wordt geforceerd, richting uw hart, neemt de druk in uw been, of benen af. Vocht wat in uw benen kan ophopen wordt eveneens door middel van steunkousen afgevoerd waardoor vochtophopingen en zwellingen in uw benen af kunnen nemen.

Keuken

Zelfstandig eten kunnen maken geldt vaak niet voor mensen met een beperking of ouderen. Veel mensen hebben een handje extra nodig in de keuken. Bekijk onze tips om zoveel mogelijk zelfstandig te blijven in uw eigen keuken. Frustraties in de keuken kunnen risicovolle gevolgen met zich meebrengen. Dankzij diverse ADL hulpmiddelen voor in de keuken krijgt u weer grip op uw handelingen. 

Hulpmiddelen
Rollators

Een rollator koopt u niet iedere dag, en u wilt uiteraard een goed hulpmiddel aanschaffen waar u langere tijd mee vooruit kunt. Stel daarom samen wat u behoefte is bij het kopen van een rollator. Denk hierbij aan uw eventueel ziektebeeld, heeft u een tijdelijke blessure waardoor het lopen moeizamer gaat, blijft u moeite houden met lopen, of wordt het juist steeds erger? Wat is uw doel bij de aanschaf van een rollator, heeft u meer steun nodig binnenshuis, kunt u geen langere afstanden meer lopen en wilt u uw rollator kunnen vervoeren? Er zijn allemaal vragen die voor u belangrijk zijn bij de aanschaf van een rollator. Waar moet u rekening mee houden bij het kopen van een rollator?

Tips en meer informatie

Uw immuunsysteem versterken

Wanneer uw immuunsysteem op orde is dan bent u beter beschermd tegen virussen. Mocht u onverhoopt toch een virus te pakken krijgen dan helpt uw immuunsysteem u om dit virus te bestrijden. Het afweersysteem is minder goed in staat om een virus te weren en de schade die ontstaat op te vangen. Door gezond te leven verbeterd u uw immuunsysteem en houdt u uw afweer op peil.

Alles over saturatie

Saturatie is de gemeten zuurstof in uw bloed. Deze waarde kan voor mensen met luchtwegklachten zoals COPD, Corona of Astma van levensbelang zijn om in de gaten te houden. Lees hier alles over saturatie en hoe u dit zuurstofgehalte kunt meten.

Hulpmiddelen voor leven met Reuma

In Nederland alleen al leven er bijna 2 miljoen mensen met reumatische klachten. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren of pezen.
De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen, toch zijn er hulpmiddelen die u kunnen helpen om hiermee om te kunnen gaan.

Wat is decubitus?

Decubitus is een beschadiging van de huid door druk. Dit ontstaat vaak door langdurige druk, op dezelfde plek. Decubitus komt vooral voor bij mensen die lang op bed liggen of in een rolstoel zitten, en moeilijk zelf van houding kunnen veranderen. Door deze langdurige druk, wordt de huid en het onderliggende weefsel beschadigd.

Hoe kunt u langer zelfstandig blijven wonen?

Vrijwel iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wanneer u te maken krijgt met een lichamelijke beperking kan het zelfstandig wonen vaak lastiger worden. Onder een lichamelijke beperking valt alles wat iemand belemmert in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld door een sportblessure of een operatie, maar ook door ouderdom.

Wat is incontinentie?

Ruim één miljoen ouderen hebben hier dagelijks mee te maken. Wanneer u minimaal twee keer per maand last heeft van ongewild urineverlies, wordt er gesproken over incontinentie bij ouderen. Wat is incontinentie precies?

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog of een tennisarm is een blessure en kan vaak langdurig aanhouden. De pijn die u ondervindt aan de buitenkant van uw elleboog kan doorstralen naar uw onderarm, pols en hand. Hoe herkent u een tenniselleboog en wat is hiertegen te doen?

Vermoeid wakker worden?

Word u wel eens vermoeid wakker? Moe wakker worden kan diverse oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken voor vermoeidheid bij het opstaan is een ongezonde levensstijl en slechte slaapgewoonten. Wat kunt u zelf doen om fit wakker te worden?

Persoonlijke verzorging voor ouderen

Het zelfstandig wassen kan voor veel ouderen een hele uitdaging zijn. Uiteraard wilt u dit zo lang mogelijk zelfstandig blijven doen. Aangezien het toch een intieme gelegenheid voor u is, begrijpen wij dat u dit niet graag door een ander wilt laten doen. Er zijn diverse washulpen verkrijgbaar die u kunnen helpen bij uw persoonlijke verzorging.

Ouderen en medicijnen

Wanneer u ouder wordt en medicijnen moet gaan gebruiken dan kunnen er sneller bijwerkingen optreden die u voorheen niet had. Dit komt omdat uw lichaam anders reageert op medicijnen. Vraag altijd naar gericht advies bij uw apotheker of huisarts.

Tips voor een veilige senioren badkamer

Wanneer u een bepaalde leeftijd bereikt kunnen de dagelijkse handelingen niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Zo ook het gebruik van uw badkamer. Juist in deze ruimte kan de vloer nat en glad zijn waardoor u zomaar kunt vallen. Daarom is het verstandig om de badkamer of doucheruimte tijdig aan te passen, zodat u er ook op latere leeftijd veilig gebruik van kunt blijven maken.

Parkinson, een complexe ziekte

Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, en is voor iedereen anders. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen Parkinson.