Eten en drinken

Wanneer u op zoek bent naar hulpmiddelen voor eten en drinken, kunt u tegenwoordig gelukkig kiezen uit een hoop hulpmiddelen. Wat dacht u bijvoorbeeld van bestek dat aan uw hand bevestigd kan worden of speciaal buigbaar bestek? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hulpmiddelen voor eten en drinken die het makkelijker maken om zelf uw eten te kunnen nuttigen. Heeft u nekklachten of bent u minder flexibel dan vroeger? Ook hier zijn speciale hulpmiddelen voor eten en drinken voor. Zo kan een beker met een afgeschuinde rand bijvoorbeeld al een hele uitkomst zijn. Allemaal simpele oplossingen voor groot ongemak. Dankzij diverse hulpmiddelen voor eten en drinken kunt u dus weer genieten van uw eten en drinken. Zorg voor hulpmiddelen die aansluiten op uw wensen en u voorzien van gemak. Of het nu gaat om speciaal aangepast bestek of hulpmiddelen voor in de keuken, als u baat heeft bij deze middelen kunt u weer optimaal genieten van uw eten en drinken.  Want echt genieten begint natuurlijk bij zelfstandig kunnen eten en drinken.

ADL hulpmiddelen voor eten en drinken

Aangepaste borden

Bij aangepaste borden kunt u denken aan borden met een verhoogde of opstaande rand. Deze borden zijn geschikt voor u wanneer u last heeft van uw polsgewrichten of wanneer u moeite heeft met uw coördinatievermogen.

Een bord met opstaande rand maakt het eenvoudiger om het eten op het bestek te schuiven en voorkomt tevens dat het eten van het bord valt. Doordat de opstaande rand het eten tegenhoudt, kunt u het eten op het bestek scheppen door de vork of lepel tegen de rand aan te schuiven. Er is keuze uit een losse rand, een gedeeltelijke rand of een compleet bord met opstaande rand.

Aangepaste borden zijn uitstekende ADL hulpmiddelen voor eten bij ouderen en mensen met een beperking. Door gebruik te maken van een aangepast bord, merkt u de invloed van een ADL hulpmiddel. Wanneer u zelfstandig kunt blijven eten (en drinken) wordt uw zelfredzaamheid vergroot.

Soms hebben mensen vooral moeite met het eten op de plaats houden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die maar één hand kunnen gebruiken. Zij zijn vaak geholpen met een antislip placemat. Deze onderlegger zorgt ervoor dat het bord niet weg kan schuiven tijdens het eten en houdt daardoor alles op z’n plaats.

Een warmhoudbord kan erg handig zijn als u wat minder vlug eet. Het eten koelt vaak snel af, maar met dit bord blijft het lang genoeg warm. Onder het bord bevindt zich een reservoir dat u vult met warm water. Daarnaast heeft het bord een deksel, waardoor u het eten kunt afdekken. Tot slot bestaan er ook borden met vakverdeling. Met zo’n bord blijft het eten netjes gescheiden van elkaar.

Aangepaste bekers

Bij aangepaste bekers kunt u denken aan bekers met een neusuitsparing, bekers met grepen, bekers met een rietje of bekers waarmee u niet kunt knoeien. Deze bekers zijn handig wanneer voor mensen met nekklachten, voor mensen die liggend moeten drinken of moeite hebben met het vasthouden van een glas. Met dit soort bekers hoeft u bijvoorbeeld uw hoofd niet achterover te buigen.

Bovendien voorkomt het ook morsen, lekken en omstoten. Tot slot zorgen aangepaste bekers ervoor dat u (ook met verminderde kracht in uw handen) langer zelfstandig kunt drinken.

Eenhandige hulpmiddelen

Eenhandig hulpmiddelen zijn bedoeld voor mensen die naar aanleiding van een hersenletsel zoals een CVA ofwel een beroerte hebben gehad, of geboren zijn met een beperking en hierdoor genoodzaakt zijn eenhandig te werken.

Een zwakkere grip, gebruik van enkel één hand of geen kracht meer kan eenvoudige taken, zoals het hakken of opscheppen van eten, een tijdrovende en frustrerende ervaring maken, terwijl u juist graag in de keuken zelfstandig wilt blijven.

Er zijn éénhandige hulpmiddelen die u kunnen helpen om toch zelfstandig te zijn en te blijven in uw keuken. Denk hierbij aan eenhandige snijplanken, wringers die u met een arm kunt bedienen of een zelf opende keukenschaar. Hiermee kunt u ook met één arm nog genieten in de keuken.