Wie ben ik?

Persoonlijkheid is bij uitstek een onderwerp dat psychologen bezighoudt. Waarom reageert de ene persoon zo op een bepaalde situatie en waarom reageert een ander weer zo? Waarom treedt de ene persoon altijd zeer nadrukkelijk op de voorgrond en is de ander altijd ‘die stille persoon op de achtergrond’?

Dat laatste kenmerk, of iemand extravert is (op de voorgrond willen treden) of juist introvert (in zichzelf gekeerd) was al een observatie die door Carl Jung is bestudeerd. Jung is een van de grondleggers van de psychologie.Twee andere personen die we hier moeten noemen zijn Katherine Cook-Briggs en haar dochter Isabel Briggs-Myers. Naar hen is het zogenaamde Myers-Briggs model vernoemd. Aan de hand van dit model kon iemands persoonlijkheid worden geclassificeerd.

Precies 5

Uiteindelijk is na veel onderzoek het model van de ‘Big 5’ vastgesteld en dat model blijkt opmerkelijk succesvol. Het meest opmerkelijke van dat model is dat het uiteindelijk niet uit psychologisch onderzoek is voorgekomen maar uit taalonderzoek (zie informatie). Men onderzocht tot hoeveel klassen van beschrijvingen het gedrag van mensen gereduceerd kon worden. Dat waren er dus 5 en dat is de reden dat we spreken van de Big 5.

Cursusduur en voorkennis

 

De cursusduur van deze cursus is ca. 1 uur als je ook alle opdrachten maakt. Dat is bij deze les wel noodzakelijk.
Les 1 geeft meer achtergrond over het begrip persoonlijkheid en in les 2 starten we met de test. Vervolgens bespreken we in les 3 wat je uit het resultaat van de test kunt opmaken.
We weten uit ervaring dat dit een zeer populaire cursus is omdat iedereen weleens op zoek gaat om meer over zijn eigen persoonlijkheid te leren. En ook hier geldt; je bent nooit te oud voor zo’n boeiende zoektocht.

Er is geen bijzondere voorkennis vereist.

duur en voorkennis op 60PlusPlaza.nl