Immuunsysteem

Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?

Verbeter uw voeding

Om een goede weerstand te krijgen en in stand te houden zult u zich ook aan uw voedingspatroon moeten houden. Voldoende mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en vitamines zijn benodigd om uw weerstand op peil te houden.

Een goed voorbeeld van een vitamine welke belangrijk is voor uw afweersysteem is vitamine D. Vitamine D maakt u al aan door te wandelen in de buitenlucht. Zorg bij uw voeding ook voor voldoende afwisseling. Eet voldoende groente en fruit, en voorkom vetten en suikers. Wanneer u gezond en gevarieerd eet krijgt u alle vitamines en mineralen voldoende binnen, hierdoor is het innemen van extra vitamines en mineralen vaak niet nodig. Komt u, door een ziekte of ouderdom, onvoldoende buiten, dan is het juist wel verstandig om extra vitamine D in te nemen.

Uw afweersysteem

Wanneer uw immuunsysteem op orde is dan bent u beter beschermd tegen virussen. Mocht u onverhoopt toch een virus te pakken krijgen dan helpt uw immuunsysteem u om dit virus te bestrijden. Kwetsbare ouderen die al andere aandoeningen hebben, lopen meer kans om ernstig ziek te worden van een virus dan gezonde ouderen. Het afweersysteem is minder goed in staat om een virus te weren en de schade die ontstaat op te vangen. Door gezond te leven verbeterd u uw immuunsysteem en houdt u uw afweer op peil.

Neem voldoende rust

Rust is op iedere leeftijd enorm belangrijk, luister hierbij naar uw lichaam. Voorkom stress en pak uw rustmomenten. Langdurige stress verstoort uw immuunsysteem en zorgt ervoor dat bepaalde hormonen uit balans raken, waardoor u vaak ook slechter en ongezonder gaat eten. Zorg dat uw slaapkamer rustig genoeg is om in te slapen. Denk hierbij aan verduisterde gordijnen en geen televisie kijken in bed. Beter kunt u voor het slapen gaan een boek lezen in plaats van televisie kijken. Hierdoor komen uw hersenen meer tot rust.

Ook uw bed is van groot belang, zorg altijd voor een goed hoofdkussen en een matras, waardoor u echt tot rust kunt komen. Zorg dat u voldoende rust pakt, en slaap hierbij tussen de 6 en 9 uren per nacht.

7 Tips om je Immuunsysteem te versterken

Alcohol en roken

Zoals bekend zijn roken en alcohol geen verbeteringen voor uw immuunsysteem. Veel en vaak drinken zorgt automatisch voor een lagere weerstand en dat maakt u weer vatbaarder voor virusinfecties. Het advies is om alcohol te beperken, met maximaal één glas per dag, waarbij liefst helemaal niet.

Roken onderdrukt juist delen van het immuunsysteem. Wanneer u een roker bent dan werkt de afweer in uw longen minder goed dan bij niet rokers. Indirect hebben rokers meer kans op virusinfecties, zoals Corona. Wanneer u stopt met roken verbetert uw afweer van de longen gelukkig weer snel. Wanneer u een beter afweersysteem heeft dan verkleint dit de kans op een besmetting van een virus.

Meten van uw lichaam

Meten is weten. Uiteraard voelt u zelf het beste hoe u in uw vel zit. Toch zijn er handige hulpmiddelen die u kunnen helpen om uw weerstand te bepalen.

Denk hierbij aan het meten van uw lichaamstemperatuur met een thermometer, uw bloeddruk in de gaten houden met een bloeddrukmeter of het meten van uw zuurstof in het bloed met een saturatiemeter. Al deze waardes kunnen u een goed beeld geven van uw algehele gezondheid, wat resulteert in inzage van uw immuunsysteem.

Houdt uw gewicht onder controle

Alle eerdere genoemde factoren uiten zich vaak in uw gewicht. Wanneer u bijvoorbeeld te weinig rust pakt, eet u meer of juist minder. Dit kan resulteren in ondergewicht of overgewicht.

Probeer uw lichaam voldoende in balans te houden, door een goed ritme te vinden in bewegen, eten en rust. Om uw lichaam in balans te houden, kan het verstandig zijn om ook regelmatig op een weegschaal te gaan staan. Hierdoor kunt u eerder ingrijpen wanneer er ongemerkt een aantal pondjes bij zijn gekomen, of juist ongemerkt af bent gevallen.

Wanneer u overgewicht heeft dan kunnen uw hormonen en uw afweersysteem van slag raken. Dit komt doordat er in buikvet bijvoorbeeld veel ontstekingsstoffen zitten.