ADL Hulpmiddelen

Wat zijn ADL Hulpmiddelen?

Hulpmiddelen zijn niet alleen handig wanneer u een dagje ouder wordt. Ook wanneer u een blessure heeft opgelopen, recent geopereerd bent of met een ziekte of ongeval geconfronteerd word. Een veel gebruikte term is ADL (hulpmiddelen), maar wat betekent ADL nu precies?

ADL is de afkorting van Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Dit zijn handelingen die mensen dagelijks verrichten. Onder ADL hulpmiddelen vallen bijvoorbeeld de volgende activiteiten:  

  • In en uit bed komen
  • Aankleden en uitkleden
  • Zitten op een stoel, en weer op staan
  • Eten en drinken
  • Medicijnen innemen
  • Bewegen en lopen
  • Naar het toilet gaan  

Over het algemeen valt te stellen: ADL hulpmiddelen zijn alle dagelijkse activiteiten die u in principe zelfstandig zou moeten kunnen uitvoeren. Deze activiteiten komen dagelijks terug, en mensen met een beperking of ouderen kunnen een ADL-beperking krijgen. Dit kan gedeeltelijk zijn, zoals minder mobiel zijn of hulp nodig hebben met de dagelijkse verzorging.  

Een ADL hulpmiddel kan ook voor u van toepassing zijn, wanneer u ouder wordt. Van extra hulp in uw badkamer zoals antislip matjes, wandgrepen tot hulp tijdens het eten en drinken. Eet- en drinkhulpmiddelen zijn ook ADL hulpmiddelen, dit kan een aangepast bord zijn, aangepast bestek of speciale drinkbekers. Ook zonder beperking kan een ADL hulpmiddel grote toegevoegde waarde geven aan uw dagelijkse activiteiten.

Wanneer u gezond bent staat u er misschien niet zo bij stil, maar voor mensen die beperkt zijn in hun ADL kunnen deze activiteiten een dagelijks terugkerend probleem zijn. De impact hiervan kan soms zelfs enorm groot zijn. Mensen die de dagelijkse handelingen niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren kunnen bijvoorbeeld in een isolement raken, omdat ze niet meer in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen. Voor deze mensen zal uiteindelijk ook de levenskwaliteit dalen.

In zo’n situatie kunnen ADL hulpmiddelen een enorme toegevoegde waarde bieden. Hulpmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn om mensen te helpen of te ondersteunen. Uw zelfstandigheid behouden staat hierbij centraal.

Op  60PlusPlaza proberen wij u de juiste informatie te geven om uw zelfredzaamheid te kunnen vergroten.  

Aan en Uitkleden

Het aan- en uitkleden is voor velen een lastige opgave om dit volledig zelfstandig uit te voeren. Om uw zelfredzaamheid te vergroten zijn er veel tips en hulpmiddelen beschikbaar om u hierbij te kunnen helpen. Er bestaan tal van ADL hulpmiddelen bij het aankleden én uitkleden en uw persoonlijke verzorging. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een aankleedstok of een aantrekhulp voor sokken, en hulpmiddelen voor uw verzorging.

Eten en Drinken

Ieder persoon moet eten en drinken. Wanneer u last heeft van een beperking of door ouderdomsklachten hulp nodig heeft bij het eten en drinken, dan zijn er tal van hulpmiddelen om u te helpen met eten en drinken. Denk hierbij aan ADL hulpmiddelen zoals aangepast bestek, aangepaste borden of speciale drinkbekers. Uiteraard zijn er ook vele tips om u weer zelfstandig te kunnen laten eten en drinken.

Mobiliteit

Mobiliteit betekend vrijheid. Wanneer u niet meer mobiel genoeg bent, dan levert u een stukje vrijheid in. Immobiliteit betekent niet direct dat u achter een rollator moet gaan lopen, er zijn tal van andere hulpmiddelen en tips om te zorgen dat u weer meer mobiel kunt worden. Bekijk hier alle tips en ADL hulpmiddelen om uw mobiliteit weer terug te krijgen.

Slaapkamer

Een slaapkamer is bedoelt om tot rust te komen. Bekijk onze tips om weer voldoende rust te krijgen in uw slaapkamer. Wanneer u hulp nodig heeft in- of rondom het bed, zijn er verschillende hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u uw zelfstandigheid kunt behouden. Er zijn ADL hulpmiddelen voor in bed wanneer u bedlederig bent, of moeite heeft met het in- en uit bed stappen.

Keuken

Zelfstandig eten kunnen maken geldt vaak niet voor mensen met een beperking of ouderen. Veel mensen hebben een handje extra nodig in de keuken. Bekijk onze tips om zoveel mogelijk zelfstandig te blijven in uw eigen keuken. Frustraties in de keuken kunnen risicovolle gevolgen met zich meebrengen. Dankzij diverse ADL hulpmiddelen voor in de keuken krijgt u weer grip op uw handelingen. 

Gezondheid

Gezondheid is een breed begrip en wanneer u ouder wordt speelt gezondheid een steeds grotere rol. Om u zo lang mogelijk fit en gezond te houden, kunt u onze handige tips bekijken. Een dagelijkse handeling is voor velen het meten van uw gezondheid. Met ADL hulpmiddelen is dit mogelijk. Een verslechterde gezondheid is al erg genoeg. Als u ook nog eens ongemak ervaart door problemen met uw gezondheid is dat helemaal vervelend.

Steunkousen

Steunkousen zijn speciale kousen welke u steun (ondersteuning) bieden aan uw benen. Steunkousen worden ook wel elastische kousen of compressiekousen genoemd. Een elastische kous oefent druk uit op uw been, en zorgt voor de meeste druk rond het gebied van uw enkels en verminderd in druk naar boven toe. Hierdoor wordt uw bloedsomloop deels geholpen, aangezien uw bloed “naar boven wordt geduwd”. Doordat het bloed naar boven wordt geforceerd, richting uw hart, neemt de druk in uw been, of benen af. Vocht wat in uw benen kan ophopen wordt eveneens door middel van steunkousen afgevoerd waardoor vochtophopingen en zwellingen in uw benen af kunnen nemen.

Rollators

Een rollator koopt u niet iedere dag, en u wilt uiteraard een goed hulpmiddel aanschaffen waar u langere tijd mee vooruit kunt. Stel daarom samen wat u behoefte is bij het kopen van een rollator. Denk hierbij aan uw eventueel ziektebeeld, heeft u een tijdelijke blessure waardoor het lopen moeizamer gaat, blijft u moeite houden met lopen, of wordt het juist steeds erger? Wat is uw doel bij de aanschaf van een rollator, heeft u meer steun nodig binnenshuis, kunt u geen langere afstanden meer lopen en wilt u uw rollator kunnen vervoeren? Er zijn allemaal vragen die voor u belangrijk zijn bij de aanschaf van een rollator. Waar moet u rekening mee houden bij het kopen van een rollator?

Blogs

Wat is een blog eigenlijk? Blog is een afkorting die veel wordt gebruikt, maar de oorspronkelijke term is weblog. Een blog is eigenlijk niet veel meer dan een plek op het internet waar regelmatig artikelen en nieuwtjes worden geplaatst.  In deze blog vind u diverse informatie over bijvoorbeeld uw immuunsysteem of over reuma.  Maar ook over voeding, incontinentie, decubitis, etc. Diverse onderwerpen waarmee we te maken kunnen krijgen als we een dagje ouder worden. We voegen regelmatig informatie toe aan de blogs dus hou de blog in de gaten.