Inleiding

We starten deze cursus met een lied met de titel "Opa en Oma", gewoon, om al een beetje in de sfeer te komen....
(bron: YouTube: geplaatst door Hans van Errden)

Opa en oma krijgen een diploma

Heerlijk toch. Het lijkt wel alsof dit lied voor deze cursus is gemaakt. En de inhoud komt ons niet onbekend voor. Het zijn de heerlijke stereotypen die altijd aan opa en oma worden gekoppeld:
… opa leest alles, leest dikke boeken…
… opa maakt altijd grapjes…
… ben ik bij oma op bezoek heeft ze wel 10 soorten koek..

Nu is dat laatste vast wel overdreven maar oma’s zullen altijd aan de kleinkinderen denken en hetzelfde geldt natuurlijk voor de opa’s. Er is kennelijk een heel bijzondere band tussen opa’s en oma’s en hun kleinkinderen.

Opa’s en oma’s in het zonnetje zetten

Dat die band bijzonder is, blijkt ook wel uit de vele video’s die we op YouTube vinden als opa en oma zoveel jaar getrouwd zijn. Kleinkinderen zijn voor veel opa’s en oma’s het belangrijkste dat ze hebben. Er als we naar de kleinkinderen kijken, is er ook een speciale periode waarin die band bijzonder wordt ervaren en opgebouwd, namelijk op jonge leeftijd.

Kijk nu  eens naar het volgende videootje van een willekeurige 50-jarig-huwelijksfeest dat we op internet vonden.

Opa en oma zijn 50 jaar getrouwd

Kijk eens hoe de verschillende kleinkinderen naar opa en oma kijken. De jongsten kijken verrukt naar opa en oma als hun grote helden waar ze nu iets bijzonders voor mogen doen… De oudere jongen staat er typisch slungelachtig bij… hij moet meedoen maar hij weet zich niet echt raad met de situatie. Niet dat opa en oma voor hem anders zijn, maar de band met opa en oma wordt anders.

Overigens wil dat niet zeggen dat opa en oma’s voor die oudere kinderen onbelangrijker zijn. We kennen tal van voorbeelden waarbij ook de oudere kinderen met opa en/of oma een bijzondere vertrouwensband hebben.

Een heerlijke bron

En als we willen uitleggen wat de band is tussen opa, oma en kleinkind, kunnen we het beste wijzen naar hoe je zelf jouw opa’s en oma’s hebt ervaren. Hoe was die ervaring toen je nog heel jong was? Wat veranderde er toen je ouder werd? En toen jij opa of oma werd, wat heb je toen voorgenomen om beslist nooit te doen?

Het is leuk om oude familiealbums terug te kijken. Jij als kind met je ouders en opa en oma. En natuurlijk kan het zijn dat je kind van gescheiden ouders bent en toen al allerlei problemen hebt ervaren… niet alles in het leven is een sprookje en dat ontdek je als kind al snel.

Opbouw van deze cursus

Deze cursus bestaat uit 3 lessen:

les 1: inleiding
In deze les gaan we dieper in op de speciale band tussen opa’s en oma’s en hun kleinkinderen.

les 2: rollen van grootouders
Opa’s en oma’s kunnen allerlei rollen vervullen als ze bij hun kleinkinderen zijn. Van voorleesopa/oma tot voorbeeldrol. Bij elke rol geven we ook de valkuilen aan.

les 3: speciale situaties
Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn… We hebben ook te maken met situaties waarbij er iets mis is gegaan. Echtscheidingen komen helaas meer en meer voor en zo’n echtscheiding kan effect hebben met betrekking tot de relatie tot de opa’s en oma’s. En wat als het niet zo goed meer gaat met een opa of oma. 

Studieduur

De cursusduur van deze cursus is ca. 1 uur. Daarbij gaan we ervan uit dat je ook alle opdrachten maakt. Noodzakelijk is dat zeker niet. De cursus kan ook als een soort mini-naslagwerk worden gebruikt.