Column door Kasper Boon

Veel mensen vragen me: “werk jij nog?”. En in die vraag ligt de dramatiek besloten van hoe mensen denken.  Mensen denken in termen van werken en niet werken en het gebruik van die termen is fnuikend als het gaat over de invulling van je toekomst.

Wij willen meer

Bezig zijn is wellicht een veel betere aanduiding dan werken, of nog beter, met plezier bezig zijn. Ja, inderdaad, ik ben met plezier bezig. Zelfs met mijn 78 jaarringen heb ik recent een nieuw bedrijf opgericht (60PlusPlaza.nl) en ik ervaar iedere dag hoe plezierig dat is. 

En natuurlijk, er is niets op tegen als iemand zich na zijn pensioen wil storten op een leuke hobby.  Heerlijk toch… Maar ik ben er ook van overtuigd dat met de opmerkelijke groei van onze gemiddelde levensduur, velen de noodzaak gaan voelen om toch nog een bepaalde bijverdienste te hebben. En wat is dan beter dat werken plaats kan maken voor plezierig bezig zijn. Het is namelijk een positief uitgangspunt. 

Positief denken leidt al heel snel tot nieuwe inzichten die een grote impact kunnen hebben. Rond 2000 werd de positieve psychologie geïntroduceerd en we weten nu hoe belangrijk die tak is.  Een vraag als “hoe word je gelukkig?” was vroeger een vraag voor dromers. Nu niet meer. Het is een serieus psychologisch kernthema geworden. Positieve gezondheid is ook zo’n vorm van positief denken dat al snel opmerkelijke nieuwe inzichten biedt. Wat mij aangaat zou “positief werken” vooral moeten gaan over “plezierig bezig zijn”.

Het is een voorbeeld waar we ons bij 60PlusPlaza en Uitgeverij Van Duuren Media mee bezighouden. Hoe verandert de maatschappij en wat betekent dat voor ons? In het bijzonder kijken we dan naar de groep “actieve 60-plussers”. Voor die groep ontwikkelen we speciale cursussen en brengen we bovendien speciale boeken uit. De behoefte is groot.

Het hokje waarin we nu in geplaatst worden, is te eng.
De betutteling die we soms ervaren, is te eng.
Het idee dat ontstaat als zouden ouderen steeds meer afgeschreven worden, is super eng.

Nee, wij willen meer!

Em. Prof. Dr. Ir. Kasper Boon