Een cursus over eenzaamheid met als belangrijkste onderwerpen:
- eenzaamheid beter begrijpen
- wat kun je doen tegen eenzaamheid?
- de nieuwe eenzaamheid: in quarantaine door het coronavirus.

Eenzaamheid

Eenzaamheid, je rot voelen omdat je alleen bent en het gevoel hebt dat je verbinding mist. Dat is het onderwerp van deze cursus.
Eenzaamheid is een naar onderwerp, om het maar eens hardop te zeggen. En het is dus best een opgave om een cursus te bieden die houvast geeft om deze toestand te verbeteren.
Natuurlijk zijn we geen wonderdokters en we weten ook heel goed dat je niet ieder probleem aan de hand van een cursus kan oplossen. We hopen wel dat de cursus een positief inzicht kan geven omdat je even ‘vanaf een afstand’ naar je eigen probleem kunt kijken.

Coronacrisis

Maar we weten ook dat de wereld, met name door de coronacrisis, nu heel erg bewust is van een nieuwe vorm van eenzaamheid: voor lange tijd in quarantaine zitten.

Zelfs als je met zijn tweeën bent, kan zo’n quarantaine je aanvliegen.
En dat betekent ook dat, als reactie daarop, er veel meer wordt gekeken naar wat er nu online mogelijk is. Kortom hoe we online-mogelijkheden (via internet) kunnen inzetten om het opgesloten zijn wat aangenamer te maken.

Er is gelukkig heel veel mogelijk!

Studieduur en verantwoording

De studieduur van deze cursus bedraagt ca. een uur.

De duur hangt uiteraard ook af van het al dan niet doornemen van de verschillende verdiepingsgedeelten.

Verantwoording

Oorspronkelijk werd deze cursus opgesteld vanuit de klassieke vorm van eenzaamheid. Daarbij zijn we uitgegaan van het bekende onderzoek op dit gebied.  Op grond van wat er nu met het coronavirus gebeurt, hebben we de cursus bijgesteld. De cursus is zowel interessant voor begeleiders als voor diegenen die zich eenzaam voelen.