Digitale weerbaarheid
Inleiding
Digitale weerbaarheid
Om het begrip digitale weerbaarheid goed te begrijpen, moeten we de uitdrukking misschien omdraaien en dan krijgen we digitale kwetsbaarheid. Weerbaar staat dus tegenover kwetsbaar. Helaas is kwetsbaar een begrip dat ook vaak aan ouderen wordt gekoppeld en in deze cursus zullen we zien dat vooral ouderen potentiële slachtoffers zijn van criminelen die op slimme manier geld van anderen afhandig willen maken. Ze maken dan vaak gebruik van onwetendheid of de vrees van ouderen dat ze misschien onfatsoenlijk kunnen overkomen. Het woord digitaal verwijst natuurlijk naar de huidige manier om met geld om te gaan: digitaal dus
YouTube-learning
Deze cursus is gebaseerd op een didactisch concept dat we wellicht het beste kunnen omschrijven als “YouTube-learning”. Zoals bekend zijn er rond elk onderwerp video’s op YouTube aanwezig. Bij dit onderwerp zijn er veel video’s te vinden die bovendien nog eens het voordeel hebben dat ze “echt” zijn. Ze tonen echt gebeurde situaties met de personen die daarbij horen. Onderwijskundig zal dat in de meeste situaties veel meer impact maken dan een conventionele cursus die meer de gedaante van een studieboek heeft.
Het leren bij YouTube-learning
Dat het echt om leren gaat bij YouTube-learning, komt tot uiting door iedere keer na het tonen van de video in te gaan op wat we gezien hebben. In dat gedeelte zal dan verdere uitleg worden gegeven.
Het kan ook zijn dat er vragen gesteld worden om te zien of je de plot echt begrepen hebt.
Bij digitale weerbaarheid komt bovendien altijd nog die specifieke vraag naar voren: hoe had je dit kunnen voorkomen?
Wat gaan we behandelen?
Les 1: phishing: in deze eerste les gaan we in op een van de meest bekende vormen van cybercriminaliteit: phishing.
Les 2: even iets betalen… helaas op een nepsite
Les 3: kun je wel veilig iets op internet kopen? Ja dat wel, maar toch…
Les 4: WhatsApp-fraude: help me aub…. ja ja
Les 5: datingfraude: eenmaal verliefd, helpt niets meer
Les 6: babbeltrucs: hondsbrutaal zijn ze
Het boek “Digitaal weerbaar!”
In dit gedeelte wijzen we nog graag op het eerste boek dat zich duidelijk op deze digitale weerbaarheid richt. Het is een boek dat tot stand kwam door een initiatief van 60PlusPlaza en Van Duuren Media.
De onderwerpen zijn:
- internet, wat kun je ermee?
- een stukje geschiedenis en verwachtingen voor de toekomst.
- ken je apparaat!
- veiligheid voorop.
- zelf aan de slag op internet.
- oplichters te slim af zijn.
- mediawijsheid.
Misschien wel het belangrijkste advies:
maak gebruik van het Informatiepunt
Op hun site treffen we de volgende tekst aan:
Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig.
Kun je wel wat hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de Bibliotheek. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt. We kunnen ook een afspraak voor je maken met een organisatie die je verder helpt.
Duur en moeilijkheidsgraad
Bij onze cursussen wordt er nooit vanuit gegaan dat je al over bepaalde voorkennis moet beschikken. Ze zijn dus voor iedereen geschikt ongeacht de gevolgde vooropleiding. Soms bieden we Engelse video’s van YouTube aan waarbij we alleen video’s tonen die ook in het Nederlands ondertiteld kunnen worden.
Of de inhoud aanspreekt en of je de inhoud niet te moeilijk vindt, blijkt al direct bij de eerste onderwerpen.
Deze cursus kan in 3 -4 uur worden gedaan. In sommige lessen wordt ook aan de hand van links aangegeven hoe je je verder kunt verdiepen. In dat geval kan zo’n cursus vele uren duren…. maar het zijn dan wel erg genoeglijke uren!