Inleiding

De Decamerone heeft al eeuwen kunstenaars geboeid. Afbeelding bovenaan: de impressie van John William Waterhouse, geschilderd in 1916.

Een inleiding over de Decamerone (ca. 1348-1353) van Giovanni Boccaccio.

Deze cursus biedt een digitale lezing over Boccaccio’s Decamerone van de bekende Bart Jan de Graaf.

In het befaamde boek van Boccaccio zitten zeven vrouwen en drie mannen een tijd in quarantaine, in een fraai landhuis in de buurt van Florence. Ze zitten in quarantaine vanwege de pestepidemie die Italië teistert.

Het boek is niet alleen actueel (hoewel al zes eeuwen oud) maar ook het eerste, of in elk geval toch een van de eerste voorbeelden van een raamvertelling, waarin honderd verhalen in tien dagen aan elkaar worden geregen.

Het is boek is geschreven voor de uitvinding van de boekdrukkunst. De oudst bekende manuscripten zijn dus handgeschreven. Rechts zien we zo’n handgeschreven manuscript waarbij Wikipedia de volgende omschrijving geeft:

folio 22v uit een Italiaans handschrift van de Decamerone uit de 15e eeuw, bewaard in de Bibliothèque nationale de France, signatuur MS Italien 63, met een miniatuur ter illustratie van de vijfde vertelling van de eerste dag over de markiezin van Monferrato: “La marchesana di Monferrato, conuno chonvito di ghalline e conalquante legiadre parolette, reprime ilfolle amore delre di Francia”. Vertaling: De markiezin van Montferrat bedwong met een maaltijd van kippenvlees en wat geestige woordjes de dwaze liefde van de koning van Frankrijk.

Een geschrift dat daarna vele malen is gereproduceerd

Hier een bladzijde uit een van de mooiste manuscripten van de Decamerone uit het midden van de 14e eeuw.

Het gaat hierbij om het manuscript dat door Laurent de Premierfait in het Frans vertaald werd. De veronderstelde opdrachtgever van het werk was Filips de Goede, hertog van Bourgondië, een liefhebber van prachtige manuscripten. Guillebert de Mets heeft de Franse tekst in het prachtige manuscript gekopieerd en zijn beroemde miniaturisten, de Meester van Guillebert de Mets en de Meester van Mansel, hebben het prachtig geïllustreerd.

Bart Jan de Graaf

Bart Jan de Graaf is afgestudeerd als historicus aan de Universiteit Utrecht, met als specialisatie ‘cultuur- en ideeëngeschiedenis vanaf de Verlichting’. Na afronding van deze studie was hij onder meer elf jaar als kunsthistorische gids verbonden aan het Bonnefantenmuseum. Van 2006 tot 2012 werkte hij in Museum Het Domein in Sittard, waar hij onder andere een zevental tentoonstellingen organiseerde. 
Sinds 2012 is hij als freelancer werkzaam en geeft hij cursussen met een cultuur- en ideeënhistorische inhoud en is hij betrokken bij diverse activiteiten die onder de brede noemer ‘cultuureducatie’ zijn samen te vatten (publicaties, presentaties, activiteiten in musea, lezingen, enzovoorts).

Als gevolg van de coronacrisis produceert hij ook digitale cultuurlezingen. Deze lezing werd vooral geïnspireerd door de coronacrisis.

duur en voorkennis op 60PlusPlaza.nl

Cursusduur en voorkennis

Dit is een relatief korte cursus. De duur van deze cursus is ca. een uur.

Er is geen bijzondere voorkennis vereist maar we merken wel op dat de cursussen van Bart Jan de Graaf op een hoger niveau staan dan de meeste cursussen die we aanbieden onder het motto voor elk wat wils.