Voor wie


Zoon of dochter
Als je familie bent, bijvoorbeeld een zoon of dochter die zich zorgen maakt over de gezondheid van vader of moeder, dan is deze informatie erg belangrijk, want het gaat om de gezondheid van je ouders.

Voor jezelf
Als je zelf al behoort tot de categorie senioren, neem dan deze informatie goed door om je gezondheid te monitoren om zo risico’s te vermijden en een beter leven te leiden.

Voor vrijwilligers
Maar het kan ook zijn dat je vrijwilliger bent en dan is deze informatie ook van belang. Dit stuk gaat over waarschuwingssignalen; wat zie je, wat hoor je, wat ruik je? Vervolgens kun je kijken wat je moet doen als je iets gemerkt hebt dat verontrustend is.

Waarschuwingssignalen voor senioren

Zorgen voor ouderen is op zich al een uitdaging. De eerste uitdaging is er voor te zorgen dat iemand zo lang mogelijk zijn onafhankelijkheid en vrijheid kan behouden daar waar gezondheid en welzijn achteruitgaan.

Ben je onlangs bij iemand geweest en maakte je je meer dan normaal zorgen over hoe het met die persoon gaat? In dat geval dringt zich een belangrijke vraag op: hoe weet je wanneer je echt hulp moet zoeken? Dat is in feite de kern van deze cursus.

Neem voldoende tijd

Besteed in ieder geval voldoende tijd aan het observeren van
1: wat iemand doet;
2: hoe de woning en de woonruimten eruit zien. Is er sprake van vervuiling? Worden spullen niet goed opgeborgen? Is er iets mis met de inhoud van de ijskast? Ruik je een vreemde geur?
3: en als het gaat om nieuwe routines, bijvoorbeeld voor het innemen van medicijnen, houdt de persoon zich er wel aan?

Neem waarschuwingssignalen die betrekking hebben op de achteruitgang van de gezondheid altijd serieus.

Bedriegelijk

Op het eerste gezicht hoeft het helemaal niet voor de hand te liggen dat de gezondheid van iemand achteruitgaat. Maar pas op, het kan natuurlijk wel gaan om een behoorlijke terugval. Veel mensen waarbij dit optreedt, hebben de neiging om problemen weg te wuiven:

  • ach dat is een gewone verkoudheid… verder niets;
  • ach ja, ieder mens vergeet toch weleens wat;
  • ach ja, laatst nam ik echt een stomme beslissing maar dat kan iedereen natuurlijk overkomen;
  • nou, iedereen kan zich toch weleens wat minder voelen.

Maar ondanks alle ontkenningen kan er meer aan de hand zijn dan alleen die verkoudheid, die vergeetachtigheid of die stemmingswisseling.

Zulke signalen – we spreken ook wel van symptomen – mogen nooit genegeerd worden.

Duur en moeilijkheidsgraad

Bij onze cursussen wordt er nooit vanuit gegaan dat je al over bepaalde voorkennis moet beschikken. Ze zijn dus voor iedereen geschikt ongeacht de gevolgde vooropleiding. Of de inhoud aanspreekt en of je de inhoud niet te moeilijk vindt, blijkt al direct bij de eerste onderwerpen.

Deze cursus kan in een uur worden gedaan. In sommige lessen wordt ook aan de hand van links aangegeven hoe je je verder kunt verdiepen. In dat geval kan zo’n cursus vele uren duren…. maar het zijn dan wel erg interessante uren!