Virtuele wandeling,
wat is dat?

wandeling

We maken een virtuele wandeling of een trip en het is alsof je de hele reis meemaakt en dat allemaal vanaf je eigen luie stoel.

60PlusPlaza biedt allerlei virtuele reizen aan

Een virtuele wandeling door Den Bosch op 60PlusPlaza.nl
De virtuele wandeling

Weer typisch zo’n leuk idee van 60PlusPlaza voor mensen die graag steden en kleine plaatsjes willen verkennen waarbij dat niet altijd fysiek meer mogelijk is. We gaan steeds een speurtocht maken naar zaken die ons veel achtergrondinformatie geven.

Zo gaan we bijvoorbeeld historische panden bezoeken en nemen een kopje koffie op een mooi pleintje. Het leuke daarbij is dat we bij die wandeling ook echt door straatjes gaan om de omgeving te bekijken.

Een reisje op de Rijn op 60PlusPlaza.nl
Een reisje op de Rijn

We maken een trip en het is alsof je de hele reis meemaakt. We varen van Koblenz naar Rudesheim. We hebben je via een vertrekpunt met de bus naar de haven gebracht waar we vervolgens aan boord gaan. We varen met de Antonio Belluci.

Een reis naar de bergen op 60PlusPlaza.nl
Een reis naar de bergen

We verplaatsen ons weer naar een leeftijd van zo rond de 25. De auto is dan bijna algemeen bezit geworden. Er zijn nu al files op de autobaan en het is een tijd dat je er ook nog echt alleen op uit kon trekken. Nou alleen… we gaan deze keer dus aanzienlijk verjongd op reis met onze trouwe viervoeter.

Virtueel op stap gaan op 60PlusPlaza.nl
Virtueel op stap gaan

Hierbij maken we gebruik van het feit dat je met een smartphone een speciale bril op kunt zetten zodat je 3D-beelden te zien krijgt. We hebben een schitterende selecte gemaakt van reizen die je met zo bril – we spreken van een VR-bril – kunt maken. Zo’n bril kost zo’n 20 euro. 

Rijksmuseum op 60PlusPlaza.nl
Rijksmuseum

hier bezoeken we een speciale plaats. Google biedt soms de mogelijkheid om bij zo’n speciale plaats ook een virtuele wandeling te maken. Het bezoek aan het Rijsmuseum is hier een voorbeeld van.

Schoolreisje op 60PlusPlaza.nl
Schoolreisje

Terug naar die goede oude tijd. Deze reis biedt veel aanknopingspunten om weer eens aan je eigen schoolreisjes terug te denken. Dat maakt dat dit een bijzondere reis is. Het gaat in feite om een reis die jij vanuit je geheugen weer gaat beleven. Nostalgie is troef.

Hoe kan dat

Hoe kan dat: echt door de straatjes wandelen vanuit je luie stoel?

Natuurlijk vraag je je af hoe dat kan. Door alle straatjes wandelen, om je heen kijken, genieten van wat er allemaal te zien is en dat allemaal vanuit je eigen luie stoel? Wel dat is met de techniek van tegenwoordig goed mogelijk. We maken namelijk gebruik van een programma dat Google biedt en dat Google Streetview wordt genoemd. We zullen er nu dieper op ingaan. En vervolgens tonen we als voorbeeld het eerste deel van de virtuele wandeling door Den Bosch.

Google streetview

Google biedt inderdaad de mogelijkheid om een wandeling door ieder straatje van een plaatsje te maken, een wandeling waarbij je echt alles ziet. Je kunt vooruit kijken, achteruit kijken, maar ook naar links en naar rechts en omhoog en omlaag. En je kunt zelfs op allerlei details inzoomen.

Als je nog nooit van Google Streetview gehoord hebt, zie je in de volgende video een aardige uitleg. De video is afkomstig uit de serie “Willem Wever”. Alhoewel de uitleg voor kinderen is bestemd, is de uitleg ook goed bruikbaar voor deze eerste kennismaking. Google Streetview kun je gebruiken als je op een laptop Google hebt opgestart en je klikt via de negen puntjes in de rechter bovenhoek op Maps. Maar er is ook een afzonderlijke app Maps beschikbaar voor op je smartphone. Maps is op de Android telefoons al voor-geïnstalleerd.

streetview

We geven nu een voorbeeld: het eerste deel van een virtuele wandeling door Den Bosch.

Deze ochtend vertrekken we met de trein naar Den Bosch. We gaan naar Oeteledonk zoals deze stad in carnavalstijd wordt genoemd. Een prachtige oude stad met veel bezienswaardigheden. Het begint al bij het uitstappen.

Een opvallend oude overkapping

We komen aan en kijken natuurlijk even rond. Wat een schitterend station. Het eerste perron valt zelfs onder monumentenzorg. De ijzeren overkapping is  in ….  gebouwd door de voormalige Koninklijke Nederlandse Machinefabriek E.H. Begemann te Helmond. Als je dat ziet, lijkt de tijd stil te staan. Maar als je doorwandelt en via de roltrap het station verlaat, weet je dat de tijd niet heeft stilgestaan. Wat een prachtig modern station.

Vraag 1: probeer eens na te gaan uit welk jaar die ijzeren overkapping stamt. Het is onze eerste opdracht. Tijdens onze wandeltocht krijgen we allerlei opdrachten. 

overkapping

Een wandeltocht met allerlei opdrachten

Nu zouden we gewoon kunnen wandelen en met behulp van Google Streetview om ons heen kunnen kijken, maar dat doen we niet. We geven dus ook opdrachten. Zo’n opdracht kan zijn of je bijvoorbeeld een bepaalde gevelsteen kunt ontdekken en dan moet je met Streetview nagaan op welk huisnummer die gevelsteen te vinden is. Per opdracht(vraag)  kun je ook punten scoren. Zo wordt onze wandeltocht ook een leuke speurtocht met een competitie-element. Maar het hoeft natuurlijk niet. Als je gewoon wilt wandelen en om je heen wilt kijken, dan kan dat natuurlijk ook. Niets moet, alles mag.

Tijdens onze wandeltocht zullen we ook interessante video’s en websites tonen. Zo kun je uren met deze tocht bezig zijn.

speurtocht

Uitstappen in den Bosch

We kijken nog even achter ons en zien inderdaad de geweldige glazen facade van het station. Voor ons zien we een brede straat met vlak voor ons een gouden draak op een kolom. We steken de weg over en wandelen recht door Den Bosch in. Nu komen we op het feitelijke startpunt:

Stationsweg 24.

Start Google Streetview op en vul in Stationsweg 24, 
Je ziet nu allerlei plaatsen waar een Stationsweg 24 is.
Kies voor ‘s Hertogenbosch en je ziet het volgende:

station
stationsweg

Stationsweg 24

Hier zie je het plaatje dat wij nu op de computer zien. Let wel, we hebben hier een PC gebruikt. Vervolgens hebben we google.com opgestart en via de 9 stipjes hebben we gekozen voor maps. Hier het adres Stationsweg 24 ingevuld en ‘s Hertogenbosch als stad gekozen. Je kunt met de muis (of als je een aanraakscherm hebt, met een vinger) het beeld ronddraaien, vergroten, enfin probeer het maar uit.  Het is wel een bijzondere plek die we als startplaats hebben uitgekozen.

Inderdaad, we zijn nu aangekomen op een heerlijke plek om te starten... Jan de Groot, de bakker met die heerlijke Bossche Bollen. Bollen met slagroom in een omhulsel van pure chocola. Dat is ook puur genieten.

We vervolgen onze weg

Na het bezoekje bij Jan de Groot zijn we wat calorieën rijker en kunnen er dus tegenaan. We lopen rechtdoor. Aan de rechterkant zien we de gevels van de prachtige huizen die deze Stationsweg kent. Eens was dat een weg en nu heeft het meer de allure van een boulevard.
We lopen rechtdoor en zien op een gegeven moment een brug. Als we net de burg opgaan kijken we nog even achterom. We zien midden op de Stationsweg een opvallend beeld staan.

Vraag 2: Wie heeft dit beeld gemaakt?

We vinden het wel aardig om een hint te geven: het beeld heeft iets met carnaval te maken.

Als je goed met Google kunt zoeken, kun je het nu echt wel vinden!
We lopen rechtdoor. We steken de burg over en komen in de Visstraat.

carnaval

Het leuke van zo'n virtuele wandeling is dat je ook dingen kunt doen, die anders niet mogelijk zijn. Je kunt je bijvoorbeeld aan de hand van een video verplaatsen, naar de jaren '50 van de vorige eeuw. Kijk maar eens goed naar de volgende video uit 1953.

Als je goed kijkt, herken je zelfs de weg waarover we net vanaf het station de brug hebben bereikt. Het station zag er in die tijd wel anders uit.

We zijn hiermee aan het einde van onze demo gekomen. We hopen dat je nu begrijpt wat een virtuele wandeling inhoudt. En als je de smaak te pakken hebt, kun je nu de volledige wandeling maken. Veel plezier op je wandeltocht!