Inleiding

Het onderwerp: de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog is een historische gebeurtenis waar veel boeken over zijn geschreven. Bij deze leerquiz gaan we uit van 10 vragen die 10 markante gebeurtenissen uit die Tweede Wereldoorlog weergeven en ons op die manier een soort overzicht tonen van een oorlog die uiteindelijk aan ca. 60 miljoen mensen het leven kostte. In ieder geschiedenisboekje zijn de historische momenten vooral ingevuld door die gebeurtenissen die voor een bepaald land van belang zijn. Zo worden in onze geschiedenisboekjes vooral het begin- en het eindpunt van de oorlog zoals we dat in Nederland beleefden extra belicht. In Amerikaanse geschiedenisboekjes zien we vooral hoe de Verenigde Staten in de oorlog wordt getrokken door de Japanse aanval op Pearl Harbour. Maar ook hoe de Amerikanen de Japanners hebben bevochten in de Pacific.

Het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog werd gemarkeerd door het gebruik van een allesvernietigende bom: de atoombom. Na het gooien van die bom op Hiroshima en Nagasaki was het afgelopen, maar wordt de wereld voor een nieuw probleem gesteld…. zal die bom ooit weer worden gegooid?

De geallieerden tegen de asmogendheden

In de Tweede Wereldoorlog stonden de geallieerden tegen de zogenaamde asmogendheden. Die laatste term (asmogendheden) is een wat vreemde benaming die betrekking heeft op Duitsland, Italië en Japan. We zullen zien dat de agressie in eerste instantie vooral vanuit Hitler werd gevoed. We zullen ook zien hoe hij de macht kon grijpen door in te spelen op bepaalde gevoelens in Duitsland o.a. met betrekking tot schuldbetalingen na de Eerste Wereldoorlog.

De Tweede Wereldoorlog is een oorlog die in Europa, maar ook daarbuiten, grote gevolgen heeft gehad. De Tweede Wereldoorlog is in ieder geval een tastbaar bewijs van hoe fascisme kon lijden tot een nietsontziende vernietigingsdrang: de Holocaust.
We tonen nu eerst een overzicht.

Een eerste overzicht
Op alle onderwerpen kun je dieper ingaan

Zoveel onderwerpen

De Tweede Wereldoorlog is een van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis. Er zijn dus ook enorm veel bronnen. We zullen vaak Wikipedia gebruiken. Maar voor sommige onderwerpen biedt Wikipedia net iets teveel informatie. Er zijn sites die onderwerpen op een aantrekkelijke manier brengen. De site Historiek.net bijvoorbeeld biedt een groot aantal onderwerpen aan in de vorm van aantrekkelijk te lezen artikelen. We bevelen deze bron ook van harte aan.