Inleiding

Een taal leren op oudere leeftijd?

Wie gaat er nu op oudere leeftijd nog een taal leren? Nou, in alle eerlijkheid: heel veel mensen op oudere leeftijd vinden het juist leuk om een taal te leren. Veel ouderen hebben de tijd en voor veel ouderen was het altijd al een wens om zoiets te doen. 

Maar het moet dan wel om een aanpak gaan die aanspreekt. Uitgebreide theorie wordt bijvoorbeeld door de meeste senioren niet echt gewaardeerd. En je moet ook niet het idee hebben dat het zetten van zo’n eerste stap jaren gaat duren. Wat dacht je van een periode van 2 – 3 weken? Geloof je het niet…? Het kan echt. Natuurlijk kun je dan nog geen uitgebreide gesprekken voeren, maar je kunt je al wel verstaanbaar maken en je zult zien hoe leuk dat is en hoe verrast mensen kijken als je al een enkel woordje spreekt.

Een taal leren op oudere leeftijd op 60Plusplaza.nl

Eenvoud troef

Dit is dus echt een super eenvoudige cursus die zich goed leent voor een goede kennismaking met de taal voor als je bijvoorbeeld een land bezoekt waar deze taal gesproken wordt. Heel veel senioren vinden het geweldig om bijvoorbeeld Madrid of Barcelona te bezoeken. En dat begrijpen we best want Madrid en Barcelona zijn heerlijke steden.
Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn:
– je zelf voorstellen
– vragen waar je iets kunt vinden
– tellen
– winkelen.

Het verschil met de NTR-cursus

Wil je meer genieten van de video’s met de typisch Spaanse sfeer, dan raden we de cursus Spaans aan die je kunt vinden via:
1. 1001 bronnen
2. ga naar Nederlandstalige cursussen
3. kies cursus Spaans.

Er is een groot verschil in aanpak tussen deze cursus en de NRT-cursus. De NRT-cursus bestaat uit video’s en teksten die aangeven wat de gebruikte zinnen zijn. Deze cursus bouwt heel voorzichtig je vaardigheid om Spaans te spreken op. Te beginnen met:

soy
ik ben

Daarna wordt wel aangegeven wat bijvoorbeeld de zinsvolgorde is en waar je in het bijzonder op moet letten. Het is echt een cursus waar leren voorop staat. Wil je dus echt de eerste stappen maken om Spaans te leren, dan adviseren we deze cursus.
Heb je al eens Spaans gehad, dan raden we zeker de NTR-cursus aan.
Bij de taaloefeningen hebben we het bekende oefenprogramma Quizlet geïntegreerd. Er bestaat naar onze mening geen beter oefenprogramma!

Opbouw cursus

Deze cursus bestaat uit 6 lessen en iedere les bestaat uit 3 pagina’s:

pagina 1: een korte beschrijving van de inhoud van de les 

pagina 2: de feitelijke les: je leest teksten en je kunt de uitspraak beluisteren

pagina 3: oefenen: bij iedere les is er een groot aantal oefeningen opgenomen.

De oefeningen zijn opgezet met het beroemde programma Quizlet dat algemeen wordt gezien als het beste programma om een taal te oefenen. Het programma biedt allerlei mogelijkheden

We weten echter ook dat de eerste kennismaking met Quizlet voor veel ouderen best even wat moeite kost. Daarom hebben we een speciale pagina gemaakt om met Quizlet kennis te maken. Bij iedere oefenpagina van een les zie je in de zwarte bovenbalk de term Quizlet staan om nog eens te kijken hoe je met Quizlet kunt werken als je het vergeten bent. 

We zullen er op dit moment nog niet dieper op ingaan. Bij de eerste oefenpagina komt het onderwerp uiteraard uitvoerig aan de orde.

Spaanse cultuur

En natuurlijk nemen we je af en toe mee naar het land zelf. Naar wat je er beleven kunt. Hoe de mensen zijn.
En natuurlijk hebben we het over hoe je in Spanje kunt genieten van die heerlijke plaatsjes.

We zullen het ook over kunst en geschiedenis hebben. Spanje is in Europa altijd een erg dominant land geweest.
Geschiedkundig is Spanje interessant omdat het altijd een toegangsdeur was voor de Moorse cultuur en die cultuur tref je in veel plaatsen nadrukkelijk aan.
 
Veel mensen vinden het heerlijk om Spanje te bezoeken en dat begrijpen we. 

Duur en voorkennis

We hebben de cursus in 2 delen verdeeld. Dit eerste deel omvat 6 lessen. Als je één les per dag in een dagdeel doet, ben je er in een week doorheen.

De praktijk leert dat de totale cursus zo’n 3 weken in beslag neemt. Het resultaat: je kunt dan in ieder geval erg eenvoudige zinnetjes gebruiken om iets aan te geven en je zult zien hoe fijn dat is. Spanjolen staan echt versteld als je iets van hun taal kent. Vaak zal je een grote smile zien als teken van waardering.
Er is geen specifieke voorkennis vereist.

duur en voorkennis op 60PlusPlaza.nl