Inleiding

Wat is een leerquiz?

Een leerquiz is een bijzondere vorm van een cursus. Bij de leerquiz begint iedere les met een vraag. We geven dan niet alleen aan wat het juiste antwoord is, maar in een volgend gedeelte vertellen we ook meer over dat ‘juiste antwoord’. Kortom, een leerquiz is een quiz waarmee je veel over een bepaald onderwerp kunt leren. En daarmee is de leerquiz een uitermate plezierige vorm om over allerlei onderwerpen je kennis te verbreden.

De leerquiz heeft nog een bijzonder kenmerk: een leerquiz bestaat steeds uit 10 vragen. Dat maakt het geheel overzichtelijk.

Het onderwerp: klassieke films

Deze leerquiz gaat over klassieke films. In het plaatje hiernaast zie je al een aantal van de films waarover het gaat.

Leuk om die klassieke films weer te zien. En bepaalde films kun je daarna compleet via YouTube bekijken zoals een reeks Sissi-films. Helaas is dat niet bij elke film het geval. Dat heeft uiteraard met copyrights te maken.

De eerste 3 films staan ook op een tijdlijn, te beginnen in 1939 (Gone with the wind) en vervolgens 1942 (Casablanca). De andere films typeren in zekere zin de periode 1955 – 1970.

Duur en moeilijkheidsgraad

Bij leerquizzen wordt er nooit vanuit gegaan dat je al over over bepaalde voorkennis moet beschikken. Ze zijn dus voor iedereen geschikt ongeacht de gevolgde vooropleiding. Of de inhoud aanspreekt en of je de inhoud niet te moeilijk vindt, blijkt al direct bij de eerste onderwerpen.

Een leerquiz kan binnen een uur worden gedaan. In sommige lessen wordt ook aan de hand van links aangegeven hoe je je verder kunt verdiepen. In dat geval kan zo’n cursus vele uren duren…. maar het zijn dan wel erg genoeglijke uren!