Kiezen maar

Allerlei hobbycursussen

Op bovenstaande afbeelding zie je de door NRT gemaakte hobbycursussen die we aanbieden en die je ook vindt op de site van Maxvandaag.nl. Ze zijn gemaakt met onze belastingcenten en daarom zijn ze ook voor iedereen toegankelijk. De meeste hobbycursussen bestaan uit video’s en er is beslist veel aandacht aan de inhoud besteed. Prima hobbycursussen dus en zoals je ziet… er valt heel wat te kiezen.

Trouwens, er zijn meer gratis bronnen waar je informatie kunt vinden. De bekendste is uiteraard YouTube. Type maar eens ‘breien’ in en je krijgt direct tientallen hits. Het grote voordeel van YouTube is dat je bijna alles kunt vinden. Het nadeel is dat je meestal overspoeld wordt met informatie.
YouTube 

Soorten hobbycursussen

Het eerste onderscheid dat je bij een hobbycursus moet maken, is of je met je hobby direct resultaat kunt bereiken of dat het een hobby betreft waarbij je slechts resultaat bereikt als je heel veel oefent.

Gitaar
Gitaar is een mooi voorbeeld. Als je een beetje gevoel hebt voor gitaar kun je relatief snel liedjes met een gitaar leren begeleiden omdat het leren van akkoorden veel minder moeilijk is dan het spelen van solopartijen.

Bloemschikken
Bloemschikken is een ander voorbeeld. Ondanks het feit dat er cursussen voor bloemschikken zijn en dat je hele mooie instructies op YouTube aantreft, kan iedereen starten met bloemschikken. En als je tevreden bent met jouw resultaat, is dat in feite het enige dat telt. Bij elke hobbycursus is er maar één hoofdregel: jij moet er plezier aan beleven.

Vingerhoedjes sparen
Nog een voorbeeld: als je vingerhoedjes wilt sparen heb je in eerste instantie niet zoveel kennis nodig. Maar je moet wel opletten want vroeger of later zul je geld uitgeven om je verzameling uit te breiden en dan is kennis natuurlijk wel van belang.

Talen

Heel veel senioren vinden het leuk om op latere leeftijd nog aan het leren van een vreemde taal te beginnen. Soms zie je dat Engels wordt gekozen omdat die taal vroeger niet zo goed is aangeboden.

Maar we zien ook dat Spaans en Italiaans erg populair zijn. Dat begrijpen we want die talen hebben duidelijk te maken met vakanties.

We merken daarbij wel op dat het leren van een taal natuurlijk wel een hobby is waarbij je weer naar het scherm zit te turen… maar als je het heerlijk vindt om zo’n taal nu eindelijk eens te beheersen, dan is het natuurlijk uitstekend.

Opgave

Geef bij de volgende hobby’s aan hoeveel moeite het kost om die hobby onder de knie te krijgen

Een geweldige hobby voor senioren. Je bereikt direct resultaat. Natuurlijk zijn er cursussen en als je heel realistisch wilt schilderen en tekenen, heb je aanleg nodig en zul je uiteraard moeten oefenen en ook dat is een uitdaging! Het is boven een hobby die je tot je eigen kinderjaren terugbrengt, want toen al tekende en schilderde je. Het is dus tevens een hobby met ongemerkt een stukje nostalgie naar die fijne kinderjaren.

Dit is bijna een strikvraag want velen zullen zeggen dat je heel veel zal moeten oefenen om een tot een beetje niveau te komen. Dat is zeker het geval als we het over het klassieke pianospel hebben. Daar geldt; oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maar op de moderne digitale piano (of keyboard) zijn allerlei mogelijkheden ondergebracht waardoor je al snel hele leuke resultaten kunt bereiken. Er zijn apps die je met het oefenen helpen. Vraag maar eens bij een goede muziekwinkel wat die mogelijkheden zijn! Die digitale instrumenten hebben nog een voordeel: je kunt een koptelefoon gebruiken zodat je omgeving niet steeds hoeft te horen hoe geweldig je al speelt …

Uiteraard zul je niet voor zo’n hobby kiezen als je er geen aanleg voor hebt en de meesten weten van zichzelf wel of ze wel enige aanleg hebben. Je kunt in ieder geval direct beginnen en natuurlijk is het zo, dat als je iets leuk vindt, je doorgaans ook de wens hebt om meer te leren. 

conclusies

Enkele conclusies


1. Hobbycursussen kennen totaal verschillende invalshoeken met betrekking tot de vraag of je al of niet veel moet oefenen om een bepaald resultaat te bereiken;

2. Bij sommige hobby’s heb je een bepaalde basiskennis nodig die relatief eenvoudig is aan te leren. Denk als voorbeeld maar eens aan breien;

3. Bij sommige hobby’s is er in feite geen enkele oefening nodig. De bekendste voorbeelden zijn hier tekenen en schilderen. Die hobby’s nemen zeker een bijzondere plaats in omdat we vroeger ook al op school (en daarvoor nog!) hebben getekend en geschilderd. 

4. We zijn niet nader ingegaan op de kosten maar schilderen met olieverf kost meer dan tekenen of schilderen met aquarelverf. Kijk wel zorgvuldig naar het kostenplaatje van de hobby die je kiest. Een hobby moet plezier geven en geen financiële zorgen.

Senioren en hobby’s

We zullen in les 2 zien wat psychologisch onderzoek heeft aangetoond als het om hobby’s gaat. Het is in ieder geval voor velen een aangename bezigheid en het leidt ook af van hinderlijk gepieker.

Dat is een belangrijk gegeven en het is ook een reden dat veel senioren van schilderen en tekenen of een andere hobby kunnen genieten.

In de volgende video gaan we er dieper op in.

Veel senioren ervaren schilderen en tekenen als een heerlijke uitdaging

Een leuke video. De plaatselijke omroep besteedt aandacht aan een tentoonstelling van werken van senioren. Als je de video bekijkt, zie je vooral senioren. Natuurlijk wordt er bij het opnemen van zo’n rapportage vooral gekeken naar topstukken. En het moet gezegd worden dat we enkele fraaie kunstwerken zien. Natuurlijk zullen de meeste kunstwerken niet zo’n topkwaliteit hebben. Het is vooral leuk dat iedereen kan meedoen en het is ook best leuk om zo’n tentoonstelling te organiseren. In zorginstellingen wordt dikwijls voor het tonen van de producten van de bewoners gezorgd. Dat heeft daarnaast nog een belangrijk effect: kunst is dan niet alleen een individuele aangelegenheid maar het schept ook een sociale band. 

Eenzaamheid

Een hobby biedt een uitstekend tegenwicht aan eenzaamheid:
– je wordt afgeleid;
– het biedt een onderwerp om met anderen over te spreken;

De volgende video toont hoe een organisatie speciale bijeenkomsten organiseert om eenzame mensen even een moment uit hun isolement te halen.

Nog een voorbeeld: schilderen en tekenen en eenzaamheid

Hier zien we een rapportage over een evenement dat werd georganiseerd in het kader van het ondersteunen van eenzamen. Het is een evenement waar veel mensen bij elkaar komen.  We zien hoe belangrijk het collectieve aspect en daarmee ook het sociale aspect is.

Op heel veel plaatsen in Nederland zijn er mogelijkheden voor senioren om samen een hobby te bedrijven. Mensen die vroeger hun gezelligheid voor een groot deel op hun werkplek konden ervaren, hebben nu een nieuwe werkplek met gezelligheid gevonden.

Opgave

De volgende 4 punten beschrijven hoe je een keuze voor een hobby kunt maken. Probeer eerst zelf in te vullen wat bij ieder punt voor jou van belang zou kunnen zijn. Kijk pas daarna wat wij als antwoord geven.

Natuurlijk, het belangrijkste is dat je plezier aan een hobby kunt beleven. Maar er zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden voor de keuze van een hobby. Bovendien is er de mogelijkhed dat er meer hobby’s zijn die je kunt doen. Yoga en schilderen bijvoorbeeld. En vind je koken of bakken leuk.. dan zijn er ook weer allemaal combinaties mogelijk. Maar uiteindelijk kun je niet alles en dan is het goed dat je het rijtje opschrijft van hobby’s waar je aan denkt.

Bij het kiezen van één of meer hobby’s moet je in ieder geval rekening houden met:
a: denk je dat je de hobby aankan. Het zou natuurlijk erg vervelend zijn als je stress-gevoelens wil onderdrukken en je krijgt er nieuwe bij…
b: de hobby mag niet te veel lijken op wat je al doet. Het is natuurlijk de bedoeling dat een hobby afleiding geeft en als je hobby in het verlengde ligt van wat je nu al doet, zal het echte gevoel van ontspanning zeker niet ontstaan.

Het is belangrijk dat je een planning maakt wanneer je met je hobby bezig zult zijn. Veel mensen starten met een hobby en lopen veel te hard van stapel. Het gevolg; na enige tijd hou je het niet meer vol. Als je voor je bezigheden een planning maakt, zul je zien dat je dagindeling veel evenwichtiger overkomt. Er zijn veel studies gedaan naar de oorzaken van stress. Een slechte planning van je dagelijkse bezigheden kan een van die oorzaken zijn.

Misschien komen de vorige punten wat dreigend over. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is juist de bedoeling dat je van je hobby geniet. Probeer ook eens na te gaan op welke momenten je echt van je hobby geniet en besteed daar extra aandacht aan. Het kan zijn dat je het opzetten van een tekening ingewikkeld vindt, maar het in detail uitwerken van onderdelen van die tekening je grote voldoening geeft. Probeer die eerste fase dan wat te vereenvoudigen en ga kijken waar je dan nog meer delen van de tekening in detail kunt uitwerken. Of, ander voorbeeld: als je keyboard wilt spelen en het werken met allerlei hulpmiddelen die geboden worden gaat goed, maar het spelen van solo’s levert veel meer problemen op, leg je dan vooral toe op het spelen met hulpmiddelen..

We eindigen met een hint. Ga naar de pagina 1001 bronnen. Dan scan je alle cursussen die worden aangeboden. Misschien zit er een cursus tussen waar je nog niet aan gedacht had maar die waarschijnlijk erg leuk voor je is. En als je je in cultuur wilt verdiepen, ga dan naar de Engelstalige cursussen en verken de Khan Academy.