Welkom bij de cursus Gezond en Fit

Welkom bij deze cursus uit de serie Gezond en Fit. Een serie specifiek gericht op de actieve 60-plusser. Het onderwerp kent een groot aantal invalshoeken. Deze overzichtscursus belicht de belangrijkste inzichten en geeft aanwijzingen hoe je het beste kunt starten. Dat is belangrijk omdat er zoveel mogelijkheden zijn.
Je kunt je o.a. richten op je fysieke conditie, je voeding, het verlangen naar geestelijke rust en nog veel meer. Bovendien wordt in deze overzichtscursus aandacht geschonken aan enkele afzonderlijke cursussen uit de serie.

Maar pas op!

Maar het gevaar van het aanbieden van zoveel mogelijkheden, houdt ook in dat je misschien wel willekeurig gaat kiezen. Niet doen dus! Het belangrijkste advies dat we nu eerst geven is: ga eerst eens voor jezelf na wat jou het meeste aanspreekt. Dat betekent ook dat je er gemotiveerd voor moet zijn want motivatie is een belangrijk gegeven.

Hieronder zie je onze 6 belangrijkste invalshoeken

fit door bewegen
met conditie als belangrijk begrip

Het belang van bewegen wordt steeds duidelijker. Bewegen maakt ons fit en is een uitstekend wapen tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.
Maar ook op oudere leeftijd geldt: bewegen is altijd belangrijk, zelfs voor het onderhouden van een goede hersenfunctie!
In deze cursus vertellen we er meer over.

fit door goede voeding
wat is gezond?

Bij een gezond leven hoort ook kennis over gezonde voeding. Maar zelfs met die kennis zien we dat het probleem van overgewicht toch steeds groter wordt. Bij het ouder worden moeten we ook met bijzondere onderwerpen rekening houden zoals osteoporose. 
In deze cursus vertellen we er meer over.

geestelijk lekker in je vel zitten
geestelijk goed in je vel zitten telt zwaar mee

Innerlijke rust en geen last hebben van stress is één ding, maar lekker bezig zijn bijvoorbeeld met iets creatiefs kan een geweldig gevoel geven. Het is voor velen een heerlijke bezigheid waardoor zij geestelijk goed in hun vel zitten. Dit punt wordt verder uitgewerkt in de cursus “Activiteiten voor lichaam en geest”.

sociale component
de mens is een sociaal wezen

De mens is een sociaal wezen en dat betekent ook dat we aandacht moeten schenken aan die sociale component. Zeker na de studies in de zogenaamde blauwe zones (Blue Zones) weten we hoe belangrijk deze component is.
Dit onderwerp wordt verder uitgewerkt in de cursus “100 jaar worden“.

begrip positieve gezondheid
er zijn in feite veel meer invalshoeken

In de meeste cursussen wordt het begrip gezondheid verengd tot lichamelijke gezondheid. Maar sinds het werk van Machteld Huber rond positieve gezondheid, beseffen we dat er veel meer invalshoeken zijn. Dit punt wordt uitgewerkt in de cursus “Positieve psychologie en positieve gezondheid“.

innerlijke rust
lichaam en geest... dus ook de geest!

‘Mens sana in corpore sano’ is de bekende Latijnse uitdrukking die aangeeft dat het om een gezonde geest in een gezond lichaam moet gaan. Daarom is er ook een gedeelte over stress en hoe stress te vermijden is. Daarbij kijken we uiteraard ook naar het onderwerp “slaap”.
In deze cursus vertellen we er meer over.

Eigen regie op 60PlusPlaza.nl

Waarom is de opzet van deze serie zo interessant?

Deze tijd kenmerkt zich door een vergrote zelfredzaamheid van senioren.
Eigen regie speelt een steeds grotere rol. Mensen beseffen dat ze nu zelf kunnen kiezen daar waar dat belangrijk is. We leven in een tijd waarin het begrip ‘een leven lang leren’ de leuze is. En die leuze heeft uiteraard niet alleen betrekking op het leren van vakken en vaardigheden. Die leuze heeft ook betrekking op het kiezen voor een gezonde leefstijl.

De reeks Gezond en Fit biedt een perfecte start om met alle facetten van een gezonde leefstijl kennis te maken, vooral als het gaat om de actieve 60-plusser. Maar we zijn er ook van overtuigd dat veel onderwerpen voor een bredere groep van belang zijn.

Al of niet in een groep

Lekker trainen in een groep? Daar is natuurlijk niets op tegen. Vaak werkt dat extra stimulerend! Dat heeft ook weer met het belang van die sociale component te maken. ‘s Werelds langstlevenden kozen – of werden geboren in – sociale kringen die gezond gedrag ondersteunden. De sociale netwerken in gebieden waar men opvallend langer leeft, hebben het gezondheidsgedrag van de bewoners duidelijk in gunstige zin bevorderd. Samen met anderen trainen is dus goed en we weten bovendien dat dit zeer stimulerend is.

Een arts raadplegen of een medische test laten uitvoeren?

Kan men ongeacht de leeftijd altijd met trainen beginnen?
Uit onze ervaring is gebleken dat mensen die jarenlang regelmatig trainen, een goede lichamelijke fitheid kunnen handhaven. 
Nog enkele aanwijzingen:
Fitte zestigers kunnen echt nog wel tienduizend stappen per dag zetten.
Fitte zeventigers kunnen nog anderhalve kilometer wandelen in minder dan een kwartier. (bron)

Wel raden we iedereen aan die bijvoorbeeld lange tijd (1 jaar of meer) niets aan regelmatige sportbeoefening heeft gedaan, zich te laten keuren of testen. 
Bij onzekerheid ga je eerst naar je huisarts.

Gebruik van de smartphone

Zowel Google (Android) als Apple hebben een app voor een smartphone om belangrijke gegevens bij te houden. Het gaat vooral om:

  • gewicht en BMI-waarden
  • stappenteller inclusief de afgelegde afstand
  • aantal verbrande calorieën
  • bijhouden van je favoriete sport/fitness-activiteiten
  • hartslag
  • slaapactiviteit

Daarnaast wordt veel extra informatie gegeven zoals voedingsadviezen, enz.
Wij adviseren indien mogelijk gebruik te maken van deze apps.

Opgave

Je kunt snel een indruk krijgen hoe het met je conditie gesteld is aan de hand van de gegeven aanwijzingen.
Je kunt ook nagaan in hoeverre je last hebt van overgewicht door de link in les 1 te gebruiken. Heb je last van stress, slaap je slecht, dan zijn dat ook punten waaraan je kunt gaan werken. Voor beide punten worden testen  aangeboden in Les 3

Door op onderstaande knop te klikken, ga je direct door naar les 1. Je kunt ook in het menu via “inhoud” naar een ander deel springen.