Inleiding

Dans

 

Deze leerquiz gaat over dans en cultuur. Er zijn veel definities in omloop wat nu wel precies een dans is. Maar iedereen heeft intuïtief best een goed idee van wat een dans is.
De gemeenschappelijke component in al die definities is dat het met bewegen te maken heeft.
En het gaat natuurlijk niet om wandelen of sporten (die hebben immers ook met bewegen te maken) maar de doelstelling van dansen is eerder dat een dans:

  •  je een bepaald gevoel kan geven (denk aan dansen op een party).
  • er een bepaald gevoel mee kan worden uitgedrukt (denk aan de flamenco).
  • dat er vormen zijn die veel studie vergen om er goed in te zijn (denk aan ballet).
  • dat de muziek ter ondersteuning vaak een belangrijke rol speelt.

Een bijzondere vorm van een cursus

Een leerquiz is een bijzondere vorm van een cursus. Bij de leerquiz begint iedere les met een vraag. We geven dan niet alleen aan wat het juiste antwoord is, maar in een volgend gedeelte vertellen we ook meer over dat ‘ juiste antwoord’. Het is een leuke manier om veel over een bepaald onderwerp te leren. 

De leerquiz heeft nog een bijzonder kenmerk: er zijn steeds 10 vragen. Dat maakt het geheel ook erg overzichtelijk: 10 vragen komen overeen met 10 lessen.

Dans en cultuur

Er zijn allerlei soorten dansen. Denk maar aan ballet, volksdans, dansvormen zoals de tango en de flamenco.
Wat dansen in het bijzonder zo boeiend maakt, is de relatie met cultuur. Kijk maar eens naar die prachtige foto boven aan deze pagina. Daar zien we een Thaise danseres en wie zo’n dans ziet, raakt onder de indruk van de fijne bewegingen, de aankleding en de bijzondere muziek. Het is een prachtig voorbeeld hoe een bepaalde dans ook een herkenbaar kenmerk is van de cultuur van een land of volk.

Daarbij is het opvallend dat elke cultuur zijn dansen kent. Ook in culturen die wij voor de eenvoud maar aanduiden als primitieve culturen zien we opvallende dansen.

Hieronder zien we een dans van de Masai (Afrika). Merk de speciale kleding en speciale patronen op die deze dans kent. Daarmee behoort die dans ook tot de cultuur van deze Masai.

Dansfestivals

Dansen is, zeker voor de jeugd, een belangrijk gegeven. Overal worden er dansfestivals georganiseerd. Dergelijke festivals trekken duizenden bezoekers. Muziek is daarbij overheersend en DJ’s weten de menigte in extase te brengen. Dansen lijkt daarbij niet meer aan bepaalde voorschriften gebonden. Men beweegt ritmisch op harde muziek zoals techno, house of hardcore om maar eens een aantal muziekstijlen te noemen.

Dansfestivals zijn niet meer weg te denken. Ze zijn duidelijk gekoppeld aan een eigen cultuur: een cultuur van vrij zijn, je laten gaan en de emotie van de massa ervaren.
Hier zien we een opname van zo’n festival. 

Folkloristische dansen (1)

We zien hier de Sardanas. Het gaat om een dans die we vooral in Catalonië (Noord-Spanje) tegenkomen. De dans wordt begeleid door een bandje met voornamelijk blaasinstrumenten waarbij vooral die scherpe hoge fluit opvalt. Het bandje gaat spelen en de mensen gaan spontaan dansen. De mensen vormen cirkels en hippen volgens een bepaald patroon. 
Als buitenstaander sta je verbaast te kijken en je probeert het na te doen. Ondanks de ogenschijnlijke eenvoud blijkt dat ineens een pittige opgave.

Op de video zie je hoe deze dans door zowel ouderen als jongeren wordt beoefend. 

Folkloristische dansen (2)

Er zijn tal van folkloristische dansen. Denk maar eens aan onze klompendans  De video hiernaast toont een folkloristische dans uit Texas. Deze vorm wordt ‘line dance’ genoemd. Het is een opvallende dans omdat de mannen en de vrouwen op één lijn staan, vandaar de naam line dance. 

Ook dit is een dans waar je in het begin werkelijk niets van begrijpt. Maar met die originele cowboymuziek is het ook heerlijk om naar te kijken. 

De gecultiveerde dans (1)

Dan zijn er die typische dansen waarbij is vastgelegd wat ‘de heren en de dames’ mogen. Vaak gaat het om dansen die eerst door de hogere klassen in de maatschappij werden omarmd. Denk maar aan de:
– tango
– quickstep
– Engelse wals

De gecultiveerde dans (2) 

Hier zien we Evelina Godunova uit Latvia die “de  .Moscow International Ballet Competition 2017” wint. Alles lijkt geen enkele moeite te kosten. Het is alsof het lichaam een veertje is geworden en geen last meer heeft van de zwaartekracht.
Maar we weten ook dat het bereiken van een dergelijk niveau jarenlang trainen kost.
Ballet is ongetwijfeld de meest gecultiveerde vorm van dans. 

Hiermee hebben we enkele invalshoeken van 'dans en cultuur' genoemd om zo nog beter aan te geven waar deze cursus over gaat. We proberen bij de verschillende soorten na te gaan hoe ze ontstaan zijn en wat ze zo apart maken. Uiteraard komt daarbij ook de culturele component naar voren.

Duur en moeilijkheidsgraad

Bij een leerquiz wordt er nooit vanuit gegaan dat je al over bepaalde voorkennis moet beschikken. Ze zijn dus voor iedereen geschikt, ongeacht de gevolgde vooropleiding. 

Een leerquiz kan binnen een uur worden gedaan. In de lessen wordt ook aangegeven hoe je je verder kunt verdiepen. In dat geval kan zo’n cursus vele uren duren…. maar het zijn dan wel erg genoeglijke uren!