Workouts

60PlusPlaza biedt verschillende workouts voor senioren. De trainingen zijn zorgvuldig samengesteld door professionele instructeurs, dit om je als senior in beweging te houden.

Dankzij de variatie in de workouts is er voor iedere senior een passende workout beschikbaar. Kies de workout die bij je past!

Leuke workouts voor senioren

Tijdsduur: onze workouts duren gewoonlijk ongeveer 15 minuten.

Kan in prinicipe elke oefening doen.

Beperkt mobiel: moeite met lopen.

Beperkt mobiel: wel bovenlichaam.

Beperkt

Beperkt mobiel: wel bovenlichaam.

Ademhalingsoefeningen

Naast de workouts is het minstens zo belangrijk een goede ademhaling te hebben. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen bij slecht slapen, stress, buikpijn, piekeren en nog meer. 60PlusPlaza biedt je diverse ademhalingsoefeningen die je naast de workouts kunt doen. Mocht je geen interesse in de workouts hebben of er niet toe in staat zijn dan zijn de ademhalingsoefeningen misschien een mooi alternatief.

De ademhaling oefeningen zijn verzorgd door Robbie de Jong al 15 jaar fysiotherapeut, ademhalingstherapeut en mentale coach.

Als je voor de eerste keer met de oefeningen begint lees dan aub eerst onderstaande informatie door. Er zijn regels waar je je aan te houden hebt om optimaal baat bij de oefeningen te hebben
Belangrijk!!!
Let bij iedere workout altijd op de volgende punten:

1.  Kijk eerst wat er mogelijk is. Er zijn enorme verschillen tussen wat individueel mogelijk is in de groep die ruwweg wordt aangeduid als ‘de groep 60 plussers’. Er zijn 60-plussers die nog heerlijk kunnen joggen en die ook nog redelijk lenig zijn. Maar van mensen in de 80 kun je dat niet verwachten, laat staan dat we het over iemand in de 90 hebben. Gebruik dus altijd je gezonde verstand!

2.  Kijk dus eerst naar de inhoud van de video. Als je denkt dat je die workout echt goed kunt doen, voer de workout dan ook uit.

3.  Forceer nooit iets!!!

4.  Als je weet dat een bepaalde oefening echt problemen zou kunnen opleveren (bijvoorbeeld het hoofd naar achteren bewegen) doe dat dan niet;

5.  Bepaalde workouts zijn waarschijnlijk plezierig om vaker te doen.

6.  Als je niet zeker bent vraag je je huisarts.

7.  Er worden steeds meer workouts aangeboden.

Gebruikte symbolen

1.  Kracht: geeft aan in hoeverre er in de workout oefeningen zijn opgenomen om de spierfunctie te onderhouden en te verbeteren.

2.  intensiteit / conditite: geeft de mate van in spanning aan. In deze workout’s  richtenn we ons op het herstellen, onderhouden en het verhogen van een goede conditie (hart-longen-systeem).

3.  Flexibiliteit  : geeft aan in hoeverre er in de workout oefeningen zijn opgenomen om flexibel te blijven.

Daarnaast wordt doormiddel van makkelijk, matig of intens doormiddel van bolletjes aangegeven op welk nivaeu er wordt getraind in de work out’s.

Merel en Joris

stellen zich voor

Extra informatie

Je kunt niet één workout geven voor alle senioren

Het programma van omroep MAX met Olga Commandeur (Nederland in beweging) is een uitstekend programma voor ‘de gemiddelde senior’. Maar tegelijkertijd is duidelijk dat je ook verschillende workouts moet aanbieden die rekening houden met wat een senior nog kan.

Je bent nog lekker fit

Je bent senior maar nog steeds lekker fit. Fijn toch! Eenvoudige workouts zullen je nauwelijks aanspreken en voor jou bieden we zogenaamde hit-workouts aan. Workouts die gericht zijn op:

  • het onderhouden van je conditie
  • het onderhouden van je flexibiliteit (lenigheid)
  • het onderhouden van je spierkracht.
Je hebt duidelijk moeite met lopen

Wie het straatbeeld van nu vergelijkt met dat van vroeger ziet hoeveel rollators er nu gebruikt worden. Deze senioren hebben dus onderstening bij het lopen nodig. Oefeningen waarbij je dus ‘een beetje moet springen’ zijn dus ongeschikt. Maar gelukkig kun je op een stoel ook veel oefeningen doen.

De betekenis van voldoende bewegen
  • De gunstige effecten van voldoende bewegen zijn:
    verminderd risico op het overlijden aan een hart- of vaatziekte
  • verminderd risico op het krijgen van hoge bloeddruk
  • verminderd risico op het krijgen van darmkanker (dikke darm)
  • verminderd risico op het krijgen van suikerziekte (van het zogenaamde Type 1).

Bewegen verlaagt de bloeddruk bij patiënten met een hoge bloeddruk. Bewegen heeft een gunstig effect op verschillende chronische aandoeningen.
Zelfs als je al een respectabele leeftijd hebt blijft bewegen binnen de mogelijkenheden die je hebt is altijd goed. Zelfs als je benen niet meer willen, kun je nog altijd oefeningen met je armen doen. En nogmaals: het is belangrijk!

De betekenis van voldoende bewegen

Bewegen heeft ook een gunstig effect op onze stemming en het algemene gevoel van welbevinden.
Het vermindert angsten en depressies.