Nostalgie TV

Terugdenken aan vroeger is ook terugdenken aan die heerlijke TV-programma’s. We hadden nog geen computers, laptops en smartphones en dus werden veel avonden ingevuld door naar de TV te kijken. Vaak met de hele familie.

Op YouTube vind je nog veel oude opnames. Wij hebben van de bekendste TV-momenten een boeiende collectie aangelegd. Momenten met een traan en een lach.

Nederlandstalige TV

Het Simplisties Verbond op 60PlusPlaza.nl
Het Simplisties Verbond

In 1974 geeft de VPRO zendtijd aan Het Simplisties Verbond oftewel van Kooten en de Bie. Een goed besluit want het succes is weergaloos. 

Willem Duys op 60PlusPlaza.nl
Willem Duys

Willem Duys, het meest bekend van zijn wekelijkse onemanshow: Voor de vuist weg. Op 1 november 1963 vond de eerste uitzending plaats. Gedurende meer dan vijftien jaar en 176 afleveringen lang zou het programma het volhouden.

Het huwelijk van Beatrix en Claus op 60PlusPlaza.nl
Het huwelijk van Beatrix en Claus

Nederlanders hebben altijd sterk met ons Koninklijk Huis meegeleefd. Hoogte en dieptepunten waren op de TV te zien. Zoals het huwelijk tussen Beatrix en Claus in 1966.

Geen woning geen kroning op 60PlusPlaza.nl
Geen woning geen kroning

Het kroningsoproer of de kroningsrellen van 30 april 1980 behoren tot de grootste ordeverstoringen of rellen in de Nederlandse geschiedenis in vredestijd. 

De barre elfstedentocht in 1963 op 60PlusPlaza.nl
De barre elfstedentocht in 1963

Nederland is een sportland en bepaalde evenementen laten een diepen indruk achter.    Denk als voorbeeld maar eens aan die barre 11-stedentocht uit 1963 waar Paping met een voorsprong van 21 minuten in Leeuwarden aankomt…

Ron’s Honeymoon quiz op 60PlusPlaza.nl
Ron’s Honeymoon quiz

was een Nederlands televisieprogramma van de TROS en later RTL 4, gepresenteerd door Ron Brandsteder. In dit televisieprogramma namen drie pasgetrouwde stellen het tegen elkaar op in verschillende spelletjes en quizzen. 

Swiebertje op 60PlusPlaza.nl
Swiebertje

Wie kent hem niet, Swiebertje een zwerver die het steeds overhoop ligt met veldwachter Bromsnor. Daarnaast maakt hij voortdurend juffrouw Saartje, de huishoudster van de burgemeester, het hof. En met natuurlijk Malle Pietje.

mounties op 60PlusPlaza.nl
De Mounties

met geweldige scetches waarin Piet Bambergen en Rene van Vooren menigeen de tranen over de wangen deed rollen van het lachen.

Rudi Carrell op 60PlusPlaza.nl
Rudi Carrell

Rudi Carrell heeft een enorme carriere in zowel Duitsland als in Nederland. Hij was een acteur, zanger, en quiz presentator. Wij herinneren natuurlijk nog de 1-2-3 show maar in Duitsland was hij meer bekend met de Rudi Carrell show

Jos Brink op 60PlusPlaza.nl
Jos Brink

De presentator van Babbelonië en Wedden dat. Deze geliefde presentator brak alle protocols door Koningin Juliana op haar zeventigste verjaardag te kussen toen hij haar een boeket bloemen overhandigde.  Maar als er iemand was die dat kon doen dan was dat ook wel de hartverwarmende Jos Brink. 

Willem Ruis op 60PlusPlaza.nl
Willem Ruis

De veel te vroeg overleden Willem Ruis werd bekend met de Willem Ruis Show in april 1976.  Maar hij presenteerde ook onder andere de Sterrenshow en de Lottoshow. Met Willem Ruis was het altijd spannend en vrolijk.

Andre van Duin op 60PlusPlaza.nl
Andre van Duin

De komiek die een zaal dubbel van het lachen kreeg zonder een woord te zeggen. Die medespelers telkens verraste door zich niet aan het script te houden. Wie kent de scene niet waar hij Corrie van Gorp tot tweemaal aan toe in de vijver duwt.

Toon Hermans op 60PlusPlaza.nl
Toon Hermans

Onvergetelijke momenten met Toon Hermans. Met een lach en een traan. Momenten waar iedereen enorm plezier aan beleefde.

Mies Bouwman op 60PlusPlaza.nl
Mies Bouwman

Mies Bouwman presenteerde 25 jaar lang de intocht van Sinterklaas op de Nederlandse televisie. Maar echt bekend in Nederland werd ze op 26/27 november 1962 door de eerste grote liefdadigheidsactie op de Nederlandse radio en televisie, Open het Dorp.

Waldolala op 60PlusPlaza.nl
Waldolala

Dolf Brouwers speelt de hoofdrolspeler Waldo van Dungen in deze televisieserie. Waldo koopt een nachtclub en noemt deze Waldolala. De serie werd ook meer bekend als Waldolala dan als de originele naam “het is weer zo laat”

Debiteuren crediteuren op 60PlusPlaza.nl
Debiteuren crediteuren

Debiteuren Crediteuren is gemaakt door het Jiskefet team. Jos, Edgar, Storm en de secretaresse Juffrouw Jannie werken op een kantoor waar humor de boventoon voert.

Farce Majeure op 60PlusPlaza.nl
Farce Majeure

Farce Majeure was een komisch, satirisch en muzikaal televisieprogramma van de NCRV met Alexander Pola , Fred Benavente, Ted de Braak, Jan Fillekers en Henk van der Horst. De muziek van veel liedjes was van Harry Bannink.

Wim Sonneveld op 60PlusPlaza.nl
Wim Sonneveld

Wim Sonneveld was een Nederlandse cabaretier, zanger en acteur. Hij wordt als een van de “Grote Drie van het Nederlandse cabaret” van na de Tweede Wereldoorlog beschouwd, samen met Toon Hermans en Wim Kan.

Engelstalige TV

Het 60PlusPlaza team doet zijn best om zoveel mogelijk Nederlands ondertitelde TV momenten voor u te vinden. Echter zijn deze niet altijd beschikbaar. YouTube biedt echter de mogelijkheid de meeste filmpjes automatisch te vertalen. Klik hier om te zien hoe u die vertaling in YouTube toe kan voegen.

Daar komen de Schutters op 60PlusPlaza.nl
Daar komen de Schutters

De serie (Dad’s army) draait om het plaatselijke peloton van de British Home Guard (Britse binnenlandse strijdkrachten), tijdens de Tweede Wereldoorlog in het fictieve Zuid-Engelse kustplaatsje Walmington-On-Sea. Kapitein Mainwaring en zijn bekakte secondant sergeant Wilson staan aan het hoofd van dit peloton, dat verder bestaat uit de enthousiaste korporaal Jones, sterkeverhalenverteller soldaat Frazer, de oude soldaat Godfrey, de jonge soldaat Pike, en sjacheraar soldaat Walker. Dit gezelschap maakt allerlei kluchtige verwikkelingen mee.

Tommy Cooper op 60PlusPlaza.nl
Tommy Cooper

Als een van de bekendste Britse komieken maakte Cooper er een kunst van zijn goocheltrucs op onnavolgbare wijze te laten mislukken. Hoewel hij dus de schijn tegen had, was hij in werkelijkheid een zeer bedreven illusionist. Zijn mislukkingen maakten een onlosmakelijk deel uit van zijn grappen. Zijn handelsmerk was de vuurrode fez die hij tijdens zijn optreden droeg. Verder maakte hij gebruik van een aantal uitspraken (Engels: catchphrases) die nauwelijks in het Nederlands zijn te vertalen.Tommy Cooper stierf in het harnas toen hij op 63 jarige leeftijd tijdens een live optreden door een hartinfarct in mekaar zakte.

Hotel op stelten op 60PlusPlaza.nl
Hotel op stelten

De serie speelt zich af in een familiehotel Fawlty Towers, naar de eigenaar Basil Fawlty en zijn echtgenote Sybil. Verdere vaste figuren in de serie zijn het kamermeisje Polly Sherman, het Spaanse manusje-van-alles Manuel en de kok Terry . Ook zijn er enkele gasten die permanent in het hotel verblijven: de oude dames Miss Tibbs en Miss Gatsby en de onnavolgbare en enigszins dementerende Majoor Gowen. In elke aflevering krijgt het hotel andere gasten, die allemaal een ander karakter of stereotype vertegenwoordigen, waar dan de grappen van die aflevering om draaien.

The Brady Bunch op 60PlusPlaza.nl
The Brady Bunch

De Brady Bunch serie volgde het dagelijkse leven van de Bradys, een gemengd gezin van zes kinderen. Drie jongens: Greg, Peter en Bobby, en de drie dochters Marcia, Jan en Cindy.
De familie woont in een uitgestrekt huis met twee verdiepingen in een buitenwijk van Los Angeles. Ook inwonend is de Alice Nelson de huishoudster en Tiger de hond

Het kleine huis op de Prairie op 60PlusPlaza.nl
Het kleine huis op de Prairie

De serie speelt zich af in Walnut Grove in Minnesota en draait om de familie Ingalls. In het begin zitten de kinderen nog op school en hebben ze regelmatig ruzie met de kinderen Oleson. Vader Oleson, de eigenaar van dorpswinkel Oleson’s Mercantile, is een vriend van de familie Ingalls, zijn vrouw Harriet juist weer niet. Door haar geroddel zorgt zij vaak voor problemen. Nellie Oleson is een kopie van haar moeder, vaak gemeen en ze probeert altijd Laura te vernederen. Broertje Willie helpt zijn zus vaak met haar streken. Zowel Nellie als Willie veranderen later in de serie ten goede.

Oh moeder wat is het heet op 60PlusPlaza.nl
Oh moeder wat is het heet

De comedyserie speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat over een theatergroep die onderdeel uitmaakt van het Britse koloniale leger in Brits India. De theatergroep is vlak bij de Birmese grens gestationeerd en vermaakt de Britse troepen voordat deze naar het front gaan. De groep wordt aangevoerd door de schreeuwerige sergeant-majoor “Shut up” Williams. De sergeant-majoor is een echte legerman en vindt dat de theatergroep bestaat uit een stel mietjes. Hij wil echte soldaten van ze maken en ze in de jungle tegen de Japanners laten vechten. Hij laat ze dan ook iedere dag op appel komen en ze moeten veel onzinnige klussen doen, zoals het wit kalken van stenen.

Sanford and son op 60PlusPlaza.nl
Sanford and son

Vijftiger Fred G. Sanford is een norse weduwnaar die in zijn winkel in Los Angeles handelt in van alles en nog wat. Hij is bot en grof tegen alles en iedereen en denkt regelmatig dat hij een manier heeft gevonden om makkelijk rijk te worden, wat hem niet zelden in de problemen brengt. Zijn zoon Lamont is mede-eigenaar van de zaak en een stuk vriendelijker en redelijker. Hij verzet doorgaans het meeste werk en zit zijn vader achter de vodden zodat die ook zijn deel doet. Hoewel de twee eigenlijk allebei niet zonder de ander kunnen, doen ze voortdurend laatdunkend tegen elkaar.

George and Mildred op 60PlusPlaza.nl
George and Mildred

George en Mildred Roper verhuizen van hun oude huis. De gemeente heeft de grond nodig waarop het huis staat en biedt de Ropers vervangende woonruimte aan op 46 Peacock Crescent in Hampton Wick. Het huis staat in een betere buurt en met name Mildred is blij met haar nieuwe omgeving. Aan George is het allemaal niet besteed, hij was liever in zijn oude buurtje gebleven. Mildred ergert zich mateloos aan de luie en werkeloze George die geen enkele interesse toont in de nieuwe sociale status die het huis met zich meebrengt. Ook valt het hem niet op als Mildred naar de kapper is geweest of een nieuwe jurk heeft gekocht. 

All in the family op 60PlusPlaza.nl
All in the family

De serie gaat over een typisch blank arbeidersgezin, woonachtig in een volksbuurt in Queens in de stad New York, bestaande uit vader Archie Bunker, moeder Edith, dochter Gloria en haar echtgenoot Michael Stivic. Vader Archie vindt zichzelf een liberaal mens, die niets tegen mensen van andere afkomst dan die van hemzelf heeft als ze maar niet in zijn buurt wonen. Hij is daarnaast van mening dat vrouwen het best tot hun recht komen in de huishouding en in de keuken. Zijn vrouw Edith blinkt niet uit in intelligentie en heeft zich volledig geschikt naar het rolmodel dat haar door Archie is opgelegd. Zij is degene die Archie enerzijds vaak mateloos irriteert met haar opmerkingen en hoge schrille stemgeluid, maar hem anderzijds altijd weer kan bijsturen.

All in the family

De serie gaat over een typisch blank arbeidersgezin, woonachtig in een volksbuurt in Queens in de stad New York, bestaande uit vader Archie Bunker, moeder Edith, dochter Gloria en haar echtgenoot Michael Stivic. Vader Archie vindt zichzelf een liberaal mens, die niets tegen mensen van andere afkomst dan die van hemzelf heeft als ze maar niet in zijn buurt wonen. Hij is daarnaast van mening dat vrouwen het best tot hun recht komen in de huishouding en in de keuken. Zijn vrouw Edith blinkt niet uit in intelligentie en heeft zich volledig geschikt naar het rolmodel dat haar door Archie is opgelegd. Zij is degene die Archie enerzijds vaak mateloos irriteert met haar opmerkingen en hoge schrille stemgeluid, maar hem anderzijds altijd weer kan bijsturen.