Vraag 5

meer achtergrond

Gerard Dou, Lezende oude vrouw, ca. 1634 

 

Gerard Dou

We vermoeden dat velen hier voor Rembrandt gekozen hebben. Nee, het is dus Gerard Dou en we voegen daar wel aan toe dat Gerard Dou een leerling was van Rembrandt en het spelen met licht wellicht in het atelier van Rembrandt verder ontwikkeld is.
Wat een schitterende afbeelding. De kracht van het schilderij schuilt allereerst in de geweldige combinatie van  ongekend meesterschap en opbouw. De weergave van het boek, de letters, de afbeelding, de weergave van de vrouw. 

Gerard Dou leefde van 1613 tot 1675. Zijn leven bracht hij vooral in Leiden door. Het leven was niet spectaculair en hij bleef ongetrouwd.

In Wikipedia lezen we:
Vanaf omstreeks 1640 legde hij zich toe op het vervaardigen van over het algemeen op klein formaat geschilderde genrestukken (taferelen uit het dagelijks leven). Hierbij ging hij zeer gedetailleerd te werk. Door die steeds grotere perfectie in de details wordt hij gerekend tot de ‘fijnschilders’. Zijn verfijnde techniek bracht hem er zelfs toe zijn eigen penselen te fabriceren. 

Het werk hiernaast (De Hollandse huisvrouw, 1650) is een schitterend voorbeeld van zo’n genrestuk.

Gerard Dou die Rembrandt overtreft?

Hier nog een keer een detail van zijn topstuk “Lezende oude vrouw”. De lichtinval, de huid, de kraag en de weergave van het boek, het is onvoorstelbaar knap.

In een dossier van de Koninklijke Bibliotheek lezen we:
Tegen die achtergrond is het enigszins bizar te bedenken dat Gerrits roem in zijn eigen tijd die van zijn leermeester Rembrandt en van Johannes Vermeer verre overtrof. ‘De beste schilder in Leiden die zijn weerga niet vindt in de Nederlanden, noch in enig ander land ter wereld’ concludeerde de Deense geleerde Ole Borch, nadat hij de schilder in diens atelier in Leiden had bezocht. Hij was niet de enige vooraanstaande figuur die de weg naar de schilder had weten te vinden. Ook vertegenwoordigers van vorstelijke verzamelaars wisten zijn werk te vinden.

Tenslotte bieden we nog een korte video aan over Gerrit Dou.

Voor het geval je dieper op het onderwerp wil ingaan

Er is uiteraard meer informatie op internet te vinden.
Als je meer over dit onderwerp wil leren, kun je van onderstaande link gebruik maken.
Probeer eens na te gaan welke vorsten in het werk van Dou geïnteresseerd waren.