Vraag 1

meer achtergrond

Jacob Ruisdael, De molen bij Wijk bij Duurstede. ca. 1670. 

Jacob van Ruisdael 

Jacob van Ruisdael (Haarlem, 1628 of 1629 – Amsterdam, vermoedelijk Haarlem, begr. 14 maart 1682) was een Noord-Nederlands schilder, tekenaar en etser. Ruisdael is vooral bekend van zijn landschappen en zeegezichten. Bij de mogelijke antwoorden trof je ook de schilder Salomon van Ruisdael aan. Een schilder uit Deventer die tevens bekend is van zijn vergezichten en bovendien familie is. De namen lijken op elkaar en worden soms door elkaar gehaald. Hiernaast zien we nog een bekend schilderij van Jacob Ruisdael: Gezicht op kasteel Bentheim (1653). 
De schilders schilderden in die tijd vaak op basis van wat ze hadden waargenomen, vaak aan de hand van schetsen die wel ter plekke werden gemaakt.

Vanaf de jaren 1620 ontstaat een typisch Hollandse landschapsschilderkunst, met het vlakke landschap en die typische Hollandse luchten. Opvallend genoeg is Ruisdael daar ook een uitzondering op omdat hij bij een aantal schilderijen duidelijk kiest voor een soort romantische stijl. Kijk maar eens naar dit schilderij van slot Bentheim, een slot dat zich net over de grens van Nederland bevindt. 

Korte samenvatting

Er is relatief weinig van Jan van Ruisdael bekend.  We weten wel dat hij een neef was van die andere bekende landschapsschilder Salomon van Ruysdael. 

Verder is bekend dat hij verschillende reizen maakte, o.a. verbleef hij een poos in Bentheim en dat is de reden dat hij verschillende schilderijen van kasteel Bentheim heeft gemaakt. 

Wie in Oldenzaal de grens naar Duitsland oversteekt komt enkele kilometers later bij Bentheim. En voor wie het platteland in Nederland gewend is, is het een vreemde ervaring om plotseling zo’n slot hoog op een ‘berg’ te zien liggen.
Ongetwijfeld heeft Jacob van Ruisdael diezelfde ervaring gehad. Wij zijn gewend aan reizen en wij zijn gewend aan films en TV. Het beeld van het buitenland kennen we alleen al door de beelden in de media.
Het is goed te bedenken dat de gemiddelde Hollander in de tijd van Jacob Ruisdael vrijwel niet reisde en een verandering in landschap zoals bij Bentheim, kan als je alleen maar gewend bent aan het platte land van Nederland, een overweldigende indruk geven

We weten niet waar hij het schilderij hiernaast heeft geschilderd. Maar het schilderij geeft weer die typische romantische gevoelens die we 2 eeuwen later bij schilders als Koekkoek tegenkomen.

Als sluitstuk zien we nog een video van de  Yale University Art Gallery waarin John Walsh bijna een uur lang uitleg geeft over de Hollandse schilderkunst naar aanleiding van dit schilderij. Hij toont o.a. dat dit soort schilderijen niet ter plekke werden gemaakt maar pas werden geschilderd na een reis van de schilder. Het is een YouTube-video die automatisch in het Nederlands ondertiteld kan worden. Klik op de video om het tandwieltje rechts-onderaan te vinden en stel de video vervolgens in op automatisch vertalen. Omdat sommige namen ook vertaald worden, kun je weleens een vreemde vertaling zien… maar over het algemeen zijn deze automatische vertalingen opmerkelijk goed.

Geniet van de video!

Voor het geval je dieper op het onderwerp wil ingaan

Er is uiteraard meer informatie op internet te vinden.
Als je meer over dit onderwerp wil leren, kun je van onderstaande link gebruik maken.
Probeer eens na te gaan of hij ook wintergezichten schilderde.