ADL Blogs

Wat is een blog eigenlijk?

Blog is een afkorting die veel wordt gebruikt, maar de oorspronkelijke term is weblog. Een blog is eigenlijk niet veel meer dan een plek op het internet waar regelmatig artikelen en nieuwtjes worden geplaatst.  ADL is de afkorting van Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Dit zijn handelingen die mensen dagelijks verrichten.  In deze ADL-Blog vind u diverse informatie over bijvoorbeeld uw immuunsysteem of over reuma.  Maar ook over voeding, incontinentie, decubitis, etc. Diverse onderwerpen waarmee we te maken kunnen krijgen als we een dagje ouder worden.

Uw immuunsysteem versterken

Wanneer uw immuunsysteem op orde is dan bent u beter beschermd tegen virussen. Mocht u onverhoopt toch een virus te pakken krijgen dan helpt uw immuunsysteem u om dit virus te bestrijden. Het afweersysteem is minder goed in staat om een virus te weren en de schade die ontstaat op te vangen. Door gezond te leven verbeterd u uw immuunsysteem en houdt u uw afweer op peil.

Alles over saturatie

Saturatie is de gemeten zuurstof in uw bloed. Deze waarde kan voor mensen met luchtwegklachten zoals COPD, Corona of Astma van levensbelang zijn om in de gaten te houden. Lees hier alles over saturatie en hoe u dit zuurstofgehalte kunt meten.

Hulpmiddelen voor leven met Reuma

In Nederland alleen al leven er bijna 2 miljoen mensen met reumatische klachten. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren of pezen.
De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen, toch zijn er hulpmiddelen die u kunnen helpen om hiermee om te kunnen gaan.

Wat is decubitus?

Decubitus is een beschadiging van de huid door druk. Dit ontstaat vaak door langdurige druk, op dezelfde plek. Decubitus komt vooral voor bij mensen die lang op bed liggen of in een rolstoel zitten, en moeilijk zelf van houding kunnen veranderen. Door deze langdurige druk, wordt de huid en het onderliggende weefsel beschadigd.

Hoe kunt u langer zelfstandig blijven wonen?

Vrijwel iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wanneer u te maken krijgt met een lichamelijke beperking kan het zelfstandig wonen vaak lastiger worden. Onder een lichamelijke beperking valt alles wat iemand belemmert in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld door een sportblessure of een operatie, maar ook door ouderdom.

Wat is incontinentie?

Ruim één miljoen ouderen hebben hier dagelijks mee te maken. Wanneer u minimaal twee keer per maand last heeft van ongewild urineverlies, wordt er gesproken over incontinentie bij ouderen. Wat is incontinentie precies?

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog of een tennisarm is een blessure en kan vaak langdurig aanhouden. De pijn die u ondervindt aan de buitenkant van uw elleboog kan doorstralen naar uw onderarm, pols en hand. Hoe herkent u een tenniselleboog en wat is hiertegen te doen?

Vermoeid wakker worden?

Word u wel eens vermoeid wakker? Moe wakker worden kan diverse oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken voor vermoeidheid bij het opstaan is een ongezonde levensstijl en slechte slaapgewoonten. Wat kunt u zelf doen om fit wakker te worden?

Persoonlijke verzorging voor ouderen

Het zelfstandig wassen kan voor veel ouderen een hele uitdaging zijn. Uiteraard wilt u dit zo lang mogelijk zelfstandig blijven doen. Aangezien het toch een intieme gelegenheid voor u is, begrijpen wij dat u dit niet graag door een ander wilt laten doen. Er zijn diverse washulpen verkrijgbaar die u kunnen helpen bij uw persoonlijke verzorging.

Ouderen en medicijnen

Wanneer u ouder wordt en medicijnen moet gaan gebruiken dan kunnen er sneller bijwerkingen optreden die u voorheen niet had. Dit komt omdat uw lichaam anders reageert op medicijnen. Vraag altijd naar gericht advies bij uw apotheker of huisarts.

Tips voor een veilige senioren badkamer

Wanneer u een bepaalde leeftijd bereikt kunnen de dagelijkse handelingen niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Zo ook het gebruik van uw badkamer. Juist in deze ruimte kan de vloer nat en glad zijn waardoor u zomaar kunt vallen. Daarom is het verstandig om de badkamer of doucheruimte tijdig aan te passen, zodat u er ook op latere leeftijd veilig gebruik van kunt blijven maken.

Parkinson, een complexe ziekte

Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, en is voor iedereen anders. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen Parkinson.