Virtueel op stap gaan

Velen zullen deze mogelijkheid om op reis te gaan als eerste kiezen.
In het overzicht staat de mogelijk niet voor niets links bovenaan.
We zullen ons hier vooral bezighouden met de opzet van “Virtueel reizen vanuit de huiskamer’.
Je zult zien dat er allerlei mogelijkheden zijn. 
We starten met de meest bekende.

Virtueel reizen aan de hand van een reisblog

 

De foto die je hier ziet is van Stéphanie Versteegh. We hebben de foto van haar site overgenomen. Als je haar site – expeditieaardbol.nl – opent, zie je als eerste tekst:

Hoi, mijn is naam Stéphanie (1988) en ik ben het gezicht achter het Nederlandse reisblog Expeditie Aardbol. Sinds de zomer van 2014 is dit de plek waar mijn liefde voor schrijven, reizen en fotografie samenkomt. Het resultaat is een blog bomvol inspirerende reisverhalen, persoonlijke travel tips en de mooiste reisfoto’s. Het bijzondere van die site is dat ze een overzicht heeft gemaakt van alle bekende schrijvers en schrijfsters die zich richten op reizen. 

Het overzicht is indrukwekkend. Het gaat om tientallen mensen die erop uit trekken om hun reisverhalen op te schrijven en die te illustreren met schitterende foto’s. 
Mensen die hun ervaringen op internet delen noemen we bloggers en de naam blog is gebaseerd op weblog: zoiets van schrijven van je logboek op het web.
Er zijn ook mensen die hun ervaren illustreren met video en dan spreken we van vloggers. De v is afgeleid van video.
Reisbureaus maken graag van bloggers of vloggers gebruik, want ze zijn in zekere zin smaakmakers voor bepaalde reizen.

Overigens is er niet alleen een Nederlands overzicht van vloggers en bloggers, er is ook een Vlaams overzicht.

Een voorbeeld

 

Hier zie je een typisch voorbeeld van een reisblog. Het gaat in feite om een aaneenschakeling van foto’s en korte tekstjes. Dit gedeelte is overgenomen van een van de bekendste reis-blogsters:

Het eerste deel van de tekst luidt:

2. Bezienswaardigheden Dubrovnik: de oude stadsmuur
Dit is waarschijnlijk de populairste activiteit in Dubrovnik en echt een must: een wandeling over de oude stadsmuur van Dubrovnik. Maak je niet druk over de hoge toegangsprijs (zo’n 16 euro), want deze wandeling is geweldig. De oude muur is twee kilometer lang en omringt de complete oude stad. Om acht uur gaan de poorten open en ik stond precies op tijd klaar, samen met nog een handjevol andere mensen. De zon begon te schijnen, de rode daken van Dubrovnik leken in vuur en vlam te staan en het uitzicht over de stad en haar spectaculaire ligging waren geweldig. Ik deed ruim twee uur over de wandeling, omdat ik om de vijf meter een foto wilde maken.

Merk op dat de tekst erg persoonlijk wordt gehouden door de ik-vorm te hanteren.

Aan de hand van deze reisblogs kun je bijna alle plaatsen van de wereld bezoeken. Omdat het eerder om een reisverslag gaat, heb je iets minder het idee dat je zelf op stap gaat en dat is uitdrukkelijk wel de bedoeling van onze aanpak.

Maar er is veel meer dan de enorme verzameling reisverslagen

360 – graden bekijken… zelf bepalen waar je naar toe kijkt.

Meer achtergrond   

Er zijn allerlei schitterende video’s te vinden met die
360 graden- mogelijkheid. Hier een aantal voorbeelden.

Voorbeeld 1: een bezoek aan Amsterdam.  

Voorbeeld 2: een bezoek aan Rome

Voorbeeld 3: een bezoek aan Londen

Maar als dezelfde video’s op een smartphone worden afgespeeld,
kun je met een speciale bril de scenes ook in 3-D bekijken.

Virtual Reality (VR)

 

Als we met onze ogen kijken, neemt het linker oog een beeld op dat ietsje zal verschillen van het beeld dat het rechter oog ziet. De beide beelden worden door onze hersenen ‘vertaald’ iin een beeld dat diepte heeft.
Hierop berust het principe van de zogenaamde VR-brillen. Bij de meeste brillen plaats je je smartphone in een houder en de smartphone toont – als het om een VR-opname gaat – 2 beelden: één voor het linker ook en één voor het rechter oog.
En als je dan door die VR-bril kijkt is het net alsof je je in een andere ruimte bevindt Als het bijvoorbeeld om een VR-opname van Parijs gaat en je kijkt door die bril dan is het net alsof je in Parijs bent.
Dat is dus de meest realistische methode om een virtuele reis te beleven. En om alles nog spannender te maken. De video’s (360 graden) die je zojuist hebt bekeken, kun je ook met zo’n bril bekijken en dan is het dus net alsof je in al die steden bent.
Aan de hand van de link hieronder kun je nog meer informatie opvragen. En de video legt alles nog eens rustig uit.

VR kijken op YouTube

Op het moment dat je met je smartphone een YouTube fimpje bekijkt die VR ondersteund wordt, dan verschijnt er een maskersymbool rechtsonder in het YouTube scherm (zie de afbeelding). Wanneer je op het masker klikt, dan kan je met een VR bril de video ruimtelijk bekijken.

Het maskersymbool verschijnt niet op andere apparaten immers het gaat om een toepassing die alleen maar werkt met smartphones. 

VR bril

Een VR bril zijn er in heel veel prijsklassen. Echter een goedkope versie voldoet prima voor het bekijken van de YouTube filmpjes. Op de afbeelding zie je een VR bril (de VR-BOX) die voor ca 15 euro te koop is.

 

Hier nog meer voorbeelden van video’s die je als 360-graden video kunt bekijken of met een VR-bril echt een ruimtelijk beeld geven.

National Geographic. Duik je mee

De mooiste plaatsen op de wereld

Taj Mahal