Schoolreisje

Ga je mee op dat heerlijke schoolreisje van vroeger.
We starten als smaakmaker met een erg oude video. Maar veel zaken zullen toch erg bekend voorkomen.

nu verplaatsen we ons meer naar de jaren ’60 – ’70

Je eerste grote reis misschien

 

Reizen… gewoon heerlijk en de eerste herinneringen aan super verre reizen was natuurlijk dat schoolreisje waar je met de bus heeeeel ver weg ging. De belhamels zaten  achterin. En natuurlijk zingen; 

 ….chauffeur, chauffeur en rij een bietje door….

Wat een belevenissen.

en we zijn nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet.

Bij terugkomst op school natuurlijk allemaal bukken om de ouders die stonden te wachten te verrassen. Wat een pret! Die eerste schoolreisje zijn herinneringen die niet zo snel zullen vervagen. Vliegen, nee hoor dat was voor miljonairs, hoogstens ging het schoolreisje naar Schiphol en dan kon je op de foto met zo’n toestel.

Wat weet je nog?

Deze virtuele reis gaat over een schoolreisje en als het een beetje meezit, gaat het over jouw schoolreisje van vroeger. We proberen oude herinneringen terug te halen om zo jouw oude schoolreisje weer te herbeleven. Helaas zijn er maar weinig filmpjes bewaard gebleven. Dat is nu wel anders. Iedereen filmt met zijn smartphone en deelt zijn ervaringen direct. Zelfs op reis houden de kinderen nog contact met hun andere vriendjes of vriendinnen. Wat is de wereld toch veranderd!

Dit is een van de weinige video die we op internet vonden: een bezoek aan. De film geeft het sfeertje goed aan: vanaf het instappen tot het moment dat de dag voorbij is. Let ook eens op hoe druk het op de weg was!

Instappen maar!

Het wordt tijd dat om ons eigen schoolreisje weer te beleven.

We starten bij het begin: instappen maar. Natuurlijk heb je verschillende schoolreisjes meegemaakt. Ieder jaar ging je tenslotte ergens naar toe. Soms was het naar een bekend oord en soms ging het om een verrassing.

Kun je je nog dat ene bijzondere reisje herinneren? Stond de bus al klaar of was het wachten op de bus? 

En dan het instappen. Wie gaat bij wie zitten. Dat is nu echt niet anders kijk maar eens naar deze video en probeer je je te herinneren waar jij in de bus zat bij dat ene schoolreisje. Was je een belhamel en zat je achterin?  Hier een leuke film die misschien helpt om de eerste herinneringen op te roepen. Het is de eerste kleurenfilm die we vinden met een schoolreisje (’70 – ’71)
We gaan o.a naar Giethoorn en de hunenbedden in Drenthe.

Probeer te herinneren

Punt 1
Het is leuk om nu echt te kijken of je nog een bepaald reisje in herinnering hebt. Vaak herinner je wel een bepaald voorval en van daaruit kun je vast nog meer herinneren.

Punt 2
We gaven aan dat zo’n schoolreisje voor de meesten een enorm reisje was. In de jaren ’60 hadden de meeste gezinnen geen auto en op vakantie gaan zoals nu was er al helemaal niet bij. Kun je je herinneren war je in de zomervakantie deed.

Punt 3
Weet je nog wat je mee mocht nemen. Snoep misschien?

bekende plaatsen waar we toen naar toegingen

De Efteling

Wat een heerlijke film uit de oude doos. Te zien zijn onder andere de ingang, de Stoomcarrousel, het kasteel van Doornroosje, het Kabouterdorp, de Dansende Dolfijn, De Dansende Schoentjes, Sneeuwwitje, De Magische Klok, De Vliegende Fakir, De Speeltuin, het Theehuis en de Traptreintjes.

Schiphol

Een andere favoriete plek om bij een schoolreisje naar toe te gaan was Schiphol. Als je bij Google zoekt met de zoektermen “schoolreisje 1960” kom je opvallend veel foto’s tegen van Schiphol. Hier een video over de geschiedenis van Schiphol met opnames uit de jaren ’60 – ’70. De  opnames uit die jaren zijn opvallend. Kijk eens hoe dicht het publiek bij de start- en ladingsbaan stond en kijk eens naar de grootte van de gebouwen. Als je die gebouwen met het Schiphol nu vergelijkt, dan moet je wel constateren dat er een soort bouwexplosie heeft plaatsgevonden.

Madurodam

Dit is geen video die specifiek over Madurodam gaat, maar een van de weinige video’s die we op YouTube aantroffen over een schoolreisje: een schoolreisje naar Madurodam. 

Artis

En natuurlijk was de dierentuin een 
Artis in de jaren ’60. Een volledige film van onze bekende cineast Bert Haanstra.

Zoo (1961) was de veertiende film van Bert Haanstra. De film is in zwart-wit en werd in 60 dagen in Artis te Amsterdam gefilmd. De film duurt 11 minuten. Zoo is de eerste film van Bert Haanstra waar hij met verborgen camera werkt. De complete film is gemonteerd op muziek van Pim Jacobs. De film laat dieren achter tralies zien, en de meeste shots van mensen zijn vanaf de andere kant van de tralies genomen. De film gaat over de interactie en gelijkenis tussen mens en dier.

Geschiedenis schoolreisje

Al vroeg in de 20e eeuw ontstond het concept ‘schoolreis’. Na de invoering van de leerplichtwet in 1901 veranderde er veel op het gebied van educatie. Raadpleeg deze geschiedenis site.

Ook verhalen

Als je eenmaal op internet op zoek gaat vindt je ook verhalen. Sommige mensen weten nog merkwaardig veel over toen. Lees het volgende verhaal maar eens. Misschien herken je ook weer meer.

Jeugdherbergen

Bij veel schoolreisjes werd dankbaar gebruik gemaakt van de jeugdherberg. Zeker bij de reisjes in de hogere klassen. Voor het eerst ergens met elkaar overnachten. Wat een pret!