Digitale weerbaarheid op 60Plusplaza.nl

Een van de grote problemen van senioren die de dreiging van digitale criminelen ervaren is dat ze in feite geen enkele achtergrond hebben met betrekking tot de digitale wereld. Dat maakt onzeker. Begrippen als: connector, USB-stick, processor, besturingssysteem, enz. Het zegt ze helemaal niets. Zelfs een woord als “icoontje” kan voor problemen zorgen. Daarom hebben de auteurs als extra een miniwoordenboek samengesteld. Daarin staan nu juist die termen waarvan we vinden dat het goed is dat je ze kent.

Een cursus die je wellicht interessant vindt:

Digitale weerbaarheid

Digitale weerbaarheid op 60Plusplaza.nl

De cursus die perfect aansluit op het boek.

Om het begrip digitale weerbaarheid goed te begrijpen, moeten we de uitdrukking misschien omdraaien en dan krijgen we digitale kwetsbaarheid. Weerbaar staat dus tegenover kwetsbaar. Helaas is kwetsbaar een begrip dat ook vaak aan ouderen wordt gekoppeld en in deze cursus zullen we zien dat vooral ouderen potentiële slachtoffers zijn van criminelen die op slimme manier geld van anderen afhandig willen maken.

Een miniwoordenboek

Tegenwoordig spreken we van games in plaats van spelletjes, want door de wereld van de computers is ook ons taalgebruik veranderd. Taal is levend en groeit mee met wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Als je nu contact met iemand hebt, ben je “connected”. Even kletsen via een scherm door teksten in te typen heet chatten en het scherm zelf wordt nu display genoemd. De telefoon is nu een smartphone en kijken naar een uitzending op je smartphone gaat niet meer “zoals het vroeger ging” maar het wordt gestreamd. Allemaal uitdrukkingen waar de senior aan moet wennen.
Een toets op het scherm om iets in te typen wordt een key genoemd. Resultaten worden results genoemd en wat we invoeren noemen we de input.
Geheugen wordt aangeduid met memory en de hoeveelheid informatie die kan worden opgeslagen wordt uit gedrukt in zogenaamde bytes. Het  miniwoordenboek zal dikwijls van pas komen. Je vindt deze onder de knop.

Nederlandse vereniging van banken

Banken en hun klanten krijgen regelmatig te maken met fraude en andere vormen van financieel-economische criminaliteit. De NVB richt zich op de aanpak van deze financieel-economische criminaliteit, omdat zij een gevaar vormt voor de veiligheid en integriteit van de financiële sector. 

Informatiepunt Digitale Overheid

Heb je vragen over DigiD, toeslagen of moeilijke brieven? In veel bibliotheken vind je een Informatiepunt Digitale Overheid. Hier krijg je informatie of ze verwijzen je door naar iemand die je verder helpt. Je bent van harte welkom.